Legutóbbi cikkek

A térdízületi porc pótlásának új módszerei

2006. 08. 23

Jelenleg több módszerrel is kísérleteznek a szakemberek, hogy a baleset vagy ízületi kopás miatt elpusztult térdízületekben a porc növekedését elősegítsék. Az egyik módszer a porc beültetése, a másik a csontvelőből vett őssejtek befecskendezése.

Kíméletesebb térdprotézis beültetés

2006. 05. 29

A térdprotézis beültetést általában hosszú és fájdalmas gyógyulási szakasz követi. Egy új eljárással azonban nagymértékben megkönnyíthető a gyógyulás folyamata.

Őssejtek sportolók porcsérüléseinek kezelésére

2006. 05. 17

Spanyol kutatók élsportolók porcsérüléseinek kijavításán folytatnak kísérleteket őssejtek segítségével.

A térdről általában

2002. 10. 20

A térdízület hatalmas kiterjedésű, lágyrészekkel kevésbé védett ízület, amely számos olyan elemet tartalmaz, melyeknek sérülése, szakadása, kopása panaszok forrásává válhat.

A belső meniszkusz sérülése

2002. 10. 20

A térdízületet alkotó képletek közül leggyakoribb a belső félholdporc sérülése. Ennek alakja, helyzete olyan, hogy csavarásos sérüléseknél elszakadhat. Ilyen típusú sérülések gyakran fordulnak elő focizás, kosárlabdázás, kézilabdázás és síelés közben.

A külső meniszkusz sérülése

2002. 10. 20

A külső félhold alakú porc sérülése jóval ritkább. A sérülés kialakulhat baleset során vagy gyermekkorban. A gyermekkori elváltozás oka, hogy veleszületett rendellenesség folytán a meniszkusz nem félhold, hanem korong alakú.

Ciszták a térdízületben, Baker ciszta

2002. 10. 20

A térdízületi rés magasságában kialakuló kocsonyás tömlőket cisztáknak nevezzük. Ezek a meniszkuszokból is kialakulhatnak, ha a félhold alakú porc sérült. A ciszták másik előfordulási helye a térdhajlat.

Térd ízfelszin sérülés, szabad test

2002. 10. 20

A térdízületben gyakran mutathatók ki porcos vagy rostos szabad testek. Ezek eredete változó, egy részük az ízületi felszín porc borítékából, más részük a meniszkuszból törik ki, harmadrész az ízületi belhártya kóros porctermelő betegségének a következményeként szabad porcok alakulnak ki.

Térdízületi belhártyagyulladás, synovitis

2002. 10. 20

A térdízület belső felszínét borító ízületi belhártya ismert vagy ismeretlen okból megvastagodhat, gyulladásba jöhet, túlburjánozhat.

A térdkalács porcpuhulása

2002. 10. 20

A térdkalács a combcsont alsó végének elülső oldalán lévő ízületi felszínen csúszkál. A betegség oka, hogy a combcsont veleszületett tengelyeltérése miatt a térdkalács nem illeszkedik a combcsont vályú alakú ízfelszínéhez. A terhelések kóros fokozódása miatt az ízületi felszínek felpuhulhatnak.

| 3 |
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop