Legutóbbi cikkek

Kopott térdek mentsvára

2002. 09. 26

A legutóbbi évtizedek nagy vívmánya az úgynevezett „kulcslyuksebészet”. Az a lehetőség, hogy apró metszésen keresztül jó látási viszonyokat biztosító kicsiny optikai eszközt és irányítható sebészeti műszert juttassanak be olyan testüregekbe, amelyeknek az operációja korábban csak teljes feltárással, nagyobb műtéti sebek árán volt lehetséges. Jócskán meg is emelkedett a műtéti beavatkozások száma, hiszen a beteg számára jóval kisebb megterhelést jelentő módszer olyanoknál is bátran alkalmazható, akik számára egy hagyományos műtét és a vele járó érzéstelenítés, altatás kockázatos lett volna. Időközben azonban az is kiderült, hogy bármennyire kézenfekvőnek, biztonságosnak látszik, némely beavatkozás nem minden esetben indokolt.

Futótérd

2002. 06. 04

A futótérd (patellofemorális stressz-szindróma) olyan elváltozás, melynek során a térdízület mozgásakor a térdkalács (patella) a combcsont (femur) végéhez dörzsölődik.

Hátsó combizmok sérülése

2002. 06. 04

A hátsó combizmok sérülései (más néven posztero-femorális izomhúzódás vagy -szakadás), amint a név is mutatja, olyan elváltozások, melyek a comb hátsó részének izomzatában keletkeznek.

A térdhajlati (popliteális) ín gyulladása

2002. 06. 04

A popliteális tendinitisz a térdhajlati ín szakadása miatt keletkezik. Ez az ín a combcsont (femur) alsó végének külső felületén ered, majd keresztirányban halad a térd hátsó részén, és a sípcsont felső végének belső oldalán tapad meg.

Tornával javítható a térdizület artrózis

2000. 10. 06

A torna és a fizikoterápia segíthet az arthritises betegeknek a funkciók javításában és a fájdalom csökkentésében, késleltetheti vagy akár feleslegessé is teheti a műtétet.

Porcképzés mágnessel

2000. 10. 06

Egy michigani ortopédsebész szerint az ízületek károsodott porcos részeit úgy lehetne regenerálni, hogy mágnessel sejteket vonzzunk a sérült területre. A módszer kitalálója, Alan Halpern úgy véli, hogy ezzel sikerült megalkotnia a porcpótlás olcsó és kevésbé veszélyes módját.

A porchelyreállító műtétek terjednek, a költségek ellenére

2000. 10. 06

A porcátültetés az ortopédia legújabb slágere. Ugyanakkor a legvitatottabb téma is.

Kell-e operálni a térdét? Egy új vizsgálattal eldönthető a kérdés

2000. 10. 06

Egy egyszerű vizsgálattal az orvosok könnyebben megállapíthatják, hogy egyes sportsérüléseknél azonnali operációra van-e szükség, vagy az intenzív fizikoterápia jelenti a megoldást. A módszert az American Academy of Orthopaedic Surgeons New Orleans-i közgyűlésén mutatták be.

A térdízületi kopás és kezelése

1999. 09. 27

A nagyízületeket érintő degeneratív elváltozások népbetegségnek számítanak a világon napjainkban. Az ortopédiai műtéti beavatkozások nagy része manapság az utóbbi elváltozások miatt történik. Már fiatal életkorban jelentősebb sérülés nélkül jelentkeznek betegek az orvosnál, főként a térdízületet érintő fájdalommal, melyet megerőltetésnek tulajdonítanak.

A térdízületi kopásról (2.)

1999. 04. 12

Az elmúlt évtizedekben először a nagy ízületek közül a csípőarthrosis kezelése került előtérbe. A térdízület bonyolultabb biomechanikája miatt csak néhány éves, talán évtizedes késéssel követte azt. Ma már bátran állíthatjuk, hogy a rohamosan fejlődő ortopéd sebészeti eszköztárunk megközelítette, utolérte a csípőprotézis-műtétek eredményeit.

| 5
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop