Legutóbbi cikkek

A térdízületi kopás, vagy gonarthrosis

1999. 03. 29

Az átlagéletkor növekedésével, a nagyobb mozgásra és függetlenebb életre való törekvéssel fokozatosan egyre nagyobb jelentősége lett a mozgásszervi betegségeknek, köztük a jelentős arányt elfoglaló térdízületi kopásnak. A fentiekhez hozzájárul még a gyakran erőltetett mozgás, sportolás, melyeknek gyakori velejárója a sérülés, majd a későbbiekben a következményes (szekunder) arthrosis.

A térdízületi porcfelszín-károsodások sebészi ellátása

1997. 11. 10

A térdízületet alkotó csontok felszínét tükörporc (hialinporc) borítja. Ez egy rendkívül erős, sima felszínű, speciális térszerkezetű, ill. anyagcseréjű szövet, ami állagánál fogva a rendkívüli erőbehatásoknak, nyomásnak, ütésnek, illetve csavaró erőknek ellenáll. Ezáltal az ízületnek könnyed, fájdalmatlan, "olajozott", gyors mozgást biztosít. Ez egy úgynevezett "braditrop" szövet, amit azt jelenti, hogy táplálkozását nem közvetlenül a véráramból nyeri, kis mennyiségű, de speciális tápanyagokat vesz fel, ennél fogva gyógyulása lassúbb ütemű, mint sok más szöveté. Egyúttal előnye is, hogy aránylag könnyen, hosszú ideig szövetbankban eltartható, illetve szövetátültetésre felhasználható. A csontvégekhez speciális szerkezettel szívósan kötődik, táplálásának egy részét is innen nyeri.

Az elülső térdkeresztszalag sérüléseinek kezelése

1997. 11. 03

A térd szalagrendszerének feladata az ízület stabilitásának megtartása, állás, járás, illetve fokozott igénybevétel esetén (pl. sportolás). Ezt a funkcióját a térdet körülvevő izomzattal, illetve ízületi tokkal, valamint a holdasporcokkal együtt látja el.

A meniscussérülések artroszkópos ellátása

1997. 10. 20

A meniscusok (holdasporcok) szerepéről az előző cikkünkben már szóltunk. Amennyiben ezeken valamilyen behatásra szakadás, roncsolódás keletkezik, feladatukat ellátni nem tudják, illetve a szakadt rész általában nagyobb bajt okoz azáltal, hogy inkoordináltan, szabadon mozogva a tükörporcot károsítja, mint ahogy a fogaskerekek vagy a csapágyak közé került idegen anyag is.

A térdízület sérüléseinek artroszkópos ellátása

1997. 10. 13

A térdízület a napi tevékenység és életvitel közben nagy fizikai igénybevételnek kitett anatómiai egység. Önálló egységről beszélhetünk, mivel csak minden alkotójának épsége esetén képes feladatának eleget tenni. Az egyik alkotórész sérülése, funkciókiesése a többi egység működésében is jelentős funkciócsökkenést okoz.

6 |
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop