A sípcsont bokaízületi végének darabos, ízületbe hatoló törései

Magasból esés során, súlyosan károsodhat a sípcsont bokaízületi porcfelszíne, a csont több darabra törik, kombinálódik a kül-belboka törésével, és a törés gyakran felterjed a sípcsont szárára is. A nagy duzzanat, feszülés miatt a bőrön savós hólyagok keletkezhetnek. A CT felvétel elkészítése nagy segítség a helyzet pontos felmérésében.

sípcsonttörés, bokatörés, pilon törés | Sérülések és mozgásszervi betegségek   InforMed | Glanz, J.
Kezelés

A lágyrészek állapota miatt mielőbb műtét végzése szükséges. A legkíméletesebb megoldás a törés fedett helyretétele, kis metszésekből a benyomódott csontrészek kiemelése és rögzítése tűződrótokkal, kis csavarokkal. A bokaízület helybentartására külső rögzítőt helyeznek fel, így a lágyrészek könnyen ellenőrizhetők.

Ha duzzanat csökkent, és az elért helyzet nem változott, 4-5 nap múlva a beteg hazamehet; a végtagot otthon is fel kell polcolni. 2-3 hét, amíg a lágyrészek megnyugszanak. Ha az ízületi felszínt helyre lehetett állítani, a külső rögzítőt eltávolítják és gipszrögzítést helyeznek fel, további 6-8 hétre, a végtagot terhelni nem szabad, a beteg mankóval közlekedhet.

Ha az ízületi felszín helyreállítása nem volt tökéletes, feltárást és belső rögzítést végeznek, kis lemezzel, csavarokkal az ízületi felszínt, amennyire lehet, pontosan rekonstruálják, esetleg saját csont beültetésére is sor kerül.

Ha a törés nem túl darabos és az ízületi felszín fedetten jól helyreállítható, a törés pedig ráterjed a sípcsont szárára is, a bőr alatt áttolt egy vagy két kis lemezzel és csavarokkal rögzítik a törést. 4-5 nap múlva a beteg hazamehet; a végtagot otthon is fel kell polcolni.

A műtét célja a sípcsont bokaízületi végének lehető legpontosabb helyreállítása.

3. Szövődmények:

Korai szövődmény bőrelhalás, fertőzés, keringészavar, illetve a törés elmozdulása, késői szövődmény ízületi kopás kialakulása lehet.

Egyéb kezelési lehetőség nincs, asípcsont bokaízületi végének törései kizárólag műtéttel kezelhetők.

Kezeletlenül a törés nagy torzulással forr össze, a beteg járásképtelen lesz; a nyílt törések a végtag elvesztésével járhatnak.

Várható eredmény

A törés jellegétől függ. A sérülés az ízületi porcot súlyosan károsította, ezért gyakori a másodlagos artrózis kialakulása. A fájdalmon és a mozgásbeszűkülésen átmenetileg segíthet a mozgást akadályozó csontcsőrök eltávolítása, kis feltárással vagy artroszkóppal, illetve gyógycipő viselése. A végleges megoldás általában az ízület elmerevítése.

Gyógyulás, utókezelés

Az utókezelés időtartama és menete a sérülés jellegétől és az elvégzett beavatkozástól függ. A rögzítés ideje 10-12 hét, ez alatt is combizomzat erősítő és térdhajlító gyakorlatokat kell végezni. ezalatt a végtag terhelése nélkül, mankóval járhat a beteg. A fizioterápiás kezelés célja a duzzanat csökkentése és a bokaízület mozgásának helyreállítása, általában 8-12 hét tornakezelés szükséges.

| sípcsonttörés, bokatörés, pilon törés
2009-01-15 10:45:55
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop