A bokaízület artroszkópiája

A PAMK baleseti sebészeti osztályán hét éve végezzük a bokaízületi sérülések, megbetegedések bizonyos típusainak artroszkópos ellátását. Ezeket a műtéteket a térdízületben elvégzett kellő számú csőtükrözés után, megfelelő jártasság elsajátítását követően kezdtük el rutinszerűen alkalmazni. Ennek oka a bokaízület nehezebb vizsgálhatósága. Anatómiai felépítése speciális, illetve aránylag kevesebb olyan sérüléstípus létezik, amelynél végleges ellátást tudunk biztosítani.

artroszkópia, Bokaízület, baleseti sebészet, bokaízület | Gyógy-ír   Kisalföld | Horváth, B.
Az anatómiai felépítést illetően a következő fontos képletek említendők meg: a bokaízület csontos vázát a sípcsont távoli vége, illetve az erről eredő belső bokanyúlvány - belboka -, a szárkapocscsont távoli vége - külboka -, valamint az ugrócsont alkotják.

Hátsó falának nagy részét az Achilles-ín, míg az elsőét javarészt a láb, illetve lábujjak feszítőinai képezik. Emellett egyéb ín- és idegképletek is körülveszik. Belsejét ízületi nyálkahártya, a csontvégeket tükörporc borítja.

Az artroszkópos ellátás tárgyát is tulajdonképpen ezen képletek konkrét elváltozásai képezik, melyek gyakran egyéb sérülések következményeként alakulnak ki és részben az eredeti sérülés gyógyulása után is visszamaradhatnak, önálló betegséget okozva. Emiatt - szemben a térdízülettel - itt főként a következményes elváltozások képezik a műtéti javallatok (indikációk) fő csoportját. Ezek a következők:

  • Az ízületi nyálkahártya krónikus megvastagodása, burjánzása, gyulladása, ami a sérülést követő bevérzés, illetve a vérömleny bomlástermékeinek gyulladást kiváltó hatása indít el. Gyakran látjuk egyébként műtéti ellátást nem igénylő rándulás, részleges szalagsérülés után is, amikor a megvastagodott nyálkahártya a szűk ízületi üreg miatt mozgáskor a csontvégek közé becsípődik, tartós fájdalmat, járásnehezítettséget okozva. Artroszkópos beavatkozással a megvastagodott nyálkahártya eltávolítható, így a panaszok megszüntethetők.
  • Operált, gyógyult bokaízület, ízületbe hatoló sérülést követően.
  • Ugyancsak bokarándulás kapcsán sérülhet az ízületet alkotó csontok végén lévő tükörporcfelszín, ami hagyományos röntgenfelvételen nem látható. Artroszkópia segítségével ezek a porcelváltozások felderíthetők, elláthatók.
  • Korábbi, már gyógyult, ízületbe hatoló törések után - amikor a porcfelszín is sérült - évekkel később jelentkezhetnek a tükörporc következményes elváltozásai a sérülésből eredő degeneráció miatt. Az ízület kitakarításával, a csontvégek lesimításával (simára köszörülésével) a panaszok jelentős mértékben csökkenthetők.
  • Korábbi sérülésekből az ízületben keletkezett szabadtesteket is eltávolíthatjuk nagyobb feltárás nélkül.
  • A mozgást akadályozó degeneratív csontkinövéseket, melyek főként a sípcsont távoli végének elülső peremén alakulnak ki, artroszkópos módszerrel le tudjuk vésni, s eltávolíthatjuk.
  • Krónikus szalagelégtelenség helyreállító műtéte előtt mindig ajánlott az ízület artroszkópos átvizsgálása, kitakarítása, a rekonstrukciós műtétre való előkészítése.
  • Az ugrócsonton keletkező sérülés nélküli, úgynevezett steril csontos-porcos rész elhalás (osteochondritis dissecans) szintén korrektül ellátható a fenti módszerrel.

Az indikációs (javallati) területek felsorolása után lássuk a technikai részleteket: .

1. A műtétet gerinc- vagy általános érzéstelenítésben végezzük, a végtag vértelenítése mellett. A műtéti idő 30-60 perc.

2. A speciális anatómiai viszonyok miatt - szűk ízületi rés, fontos ér- és idegképletek lefutása - az ízületbe való bejutás, az ottani ténykedés lényegesen nehezebb, mint a tág térdízületben.

3. Az akut ellátás, a főként másodlagosan jelentkező elváltozások miatt, lényegesen ritkább, mint térdízületben.

4. Műtét után 24 órás kórházi megfigyelés szükséges a láb keringésének ellenőrzése miatt.

Összefoglalva, a bokaízület artroszkópiájáról elmondhatjuk, hogy bár kisebb számban végezzük, mint a térdízületét (kb. 6-8%), a sérülések, illetve következményeik ellátásában ma még mással nem pótolható módszernek kell tekintenünk. E modern módszer segítségével számos beteg panaszain jelentős mértékben enyhíthetünk, segíthetünk.

| artroszkópia, bokaízület, baleseti sebészet
2002-07-18 13:54:49
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop