Hirdetés

A bütyök és a kalapácsujj

Sokan keresik fel az ortopéd rendeléseket azzal, hogy az öregujjuknál "belül" a bütyök megnőtt, dörzsöli a cipő, gyakran az öregujj ferdén áll. Emellett leggyakrabban a II-es vagy III-as ujj kalapácstartásba kerül, bőrkeményedés nőhet rajta és fájdalmassá válik a cipő viselése.

bütyök, kalapácsujj, Schede-műtét, Keller-Brandes, Wilson féle műtét |

InforMed Hírek14   InforMed | Gunther, T.


A fenti elváltozásoknál is a lúdtalp, illetve a bokasüllyedés járul hozzá a deformitások kialakulásához, de jelentős szerepe van a nem megfelelő cipőnek is. Elsősorban a magas sarkú, elöl szűk cipő hajlamosít rá, mivel a harántboltozat terhelődik, a szűk cipő pedig a lábujjakat összenyomja.

A harántsüllyedés esetén az előláb kiszélesedik, az I-es lábközépcsont távolabbi vége eltávolodik a II-estől. Más izmok mellett az öregujj egyik izmának a lefutása is megváltozik és az ujjat beforgatja. Az öregujj hajlító ina szintén a fiziológiástól eltérő elhelyezkedése miatt az öregujjat a II-eshez közelíti. A kalapácsujj kialakulásáért is elsősorban a harántsüllyedés a felelős.

A kezelés lehetőségei

A kezelés, a már kialakult "látványos" deformitásoknál műtéti, azonban mindenekelőtt hangsúlyozni kell a megelőzést, a helyes lábbeli kiválasztását.

Kezdeti stádiumban betét vagy ortopéd cipő enyhítheti a panaszokat. A köztudatban elterjedt, hogy a bütyköt nem érdemes megoperáltatni, mivel úgyis újra kialakul. Valóban nem kell minden bütyköt megoperálni, egyéni, hogy mennyire fogadja el valaki a lábdeformitást, mennyire nem.

A leginkább elfogadott vélemény az, hogy ha betéttel, cipővel nem megoldható a panasz, a beteg nem tud cipőt hordani, járni, műtét szükséges. Más kérdés, hogy milyen műtétre és mikor.

A bütyök kezelésére több mint 150 műtéti megoldást írtak le, a gyakorlatban 5-6-7 műtéti típus közül a megfelelő beavatkozással szépen lehet kezelni e deformitásokat.

1. rajz: A Schede-műtét lényege a rajzon pirossal jelölt csontkinövés levésése.
A szakorvos egyéni elbírálása mindig ott és abban a helyzetben a követendő. Fontos az összehasonlító lábröntgen. Ha az öregujj lábközépcsontja nem távolodott el túlságosan a II-es ujjétól (nem áll gacsosan) és az elváltozás lényege a csontkinövés, akkor javasolt ennek levésése és a vele járó gyulladt nyáktömlő, a bursa kiirtása (Schede-műtét).

A beavatkozás előnye, hogy ambulanter is elvégezhet. A fenti műtétnél lényeges szempont az is, hogy az ízület ne legyen elkopva.

2. rajz: A Keller-Brandes műtét során a lábujj csont egy része kerül eltávolításra.
Idősebb korban vagy súlyosabb artrózis esetén az ún. Keller-Brandes-műtét javasolt, amikor a körömtől távolabbi lábujjcsont a bokához közelebbi végéből rezekálunk és ezzel egyenesítjük ki a ferde öregujjat. Ebben az esetben végezhetünk artrodézist (az ízület elmerevítését) vagy ujjtornával új, pontosabban álízület kialakítására.

Fiatal korban, ha az I-es és II-es ujjak szétállnak és az előláb szétterül, gacsosan áll, akkor szóba jön az I-es lábközépcsont tengelyének korrigálása. Két helyen végezzük leggyakrabban a tengelykorrekciót. Az egyes lábközépcsont bokához közelebbi végénél - az ún. bázis osteotomia, és a másik műtéti típus a bokától távolabb, közvetlenül a lábközépcsont feje alatt végzett Wilson-osteotomia".

3. rajz: A Wilson féle műtét során megpróbáljuk helyreállítani a láb statikáját és anatómiáját.
A műtét néhány nehézséggel is együtt jár. Például csak fiatal- vagy középkorban javasoljuk, nem érdemes artrotikus ujjízületek esetén végezni, nagy előláb szétterülésnél jön csak szóba, lassabb a gyógyulás (egyes esetekben 8-12 hét), illetve később panaszokat okozhat a csont rövidülése. Ezek évek-évtizedek után jelentkezhetnek, de természetesen ezeket a panaszokat is lehet enyhíteni betéttel vagy más műtéttel.

bütyök, kalapácsujj, Schede-műtét, Keller-Brandes, Wilson féle műtét

2017-07-11 11:08:05

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop