Hirdetés

A lábbetegségekről

Nap mint nap tapasztaljuk, hogy nagyon sokan panaszkodnak láb- és derékfájásra, a lábak fáradékonyságára.

lábbetegség, statikai, problémák, lúdtalp, bokasüllyedés |

InforMed Hírek20   InforMed | Kökényesi, I.

Kép: PhisioCare

A szakorvosok a megmondhatói, szinte ritkaságszáma megy az olyan ember, akinek ne lenne valamilyen elváltozás a lábán. Mindennapos jelenség a lúdtalp, a boka- és harántsüllyedés, az öregujjbütyök, a bőrkeményedések stb.

Az emberi láb 26 csontból, több izületből, izomból, inakból álló, igen precíz szerkezet. Eredetileg mint kúszóláb, kapaszkodásra, fára mászásra szolgált. Az öregujj, a talpi boltozat, a rugalmas izületek a fatörzs biztos megfogását biztosították. Bámulatos, hogyan alkalmazkodott ez a szerkezet a kétlábon járás miatt megváltozott követelményekhez.

A talpra nehezedő testsúly hatására alakultak ki a lábboltozatok, melyek az építészetben közismert feszítőszerkezethez hasonlóan a terhelést jelen esetben három talajjal érintkező pontra osztja szét. A sarokcsont gumója, az I. és az V. lábközépcsontok felett kifeszülő rugalmas boltozatot a talphoz pányvázott lábszárizmok tartják fenn. A lábat mozgató izmok a lábszáron erednek, hosszú inak segítségével hajtanak végre olyan bonyolult mozgásokat, mint a futás, az ugrást stb. 

Leonardo da Vinci még "mérnöki mesterműnek, műalkotásnak" nevezi az emberi lábat. Ezzel szemben e század elején élt lábsebész véleménye szerint "a mai ember lába az eredetinek csak torzképe csupán".

A mai ember lába a civilizáció áldozata lett: tyúkszemek, elkorcsosult körmök, elnyomorodott ujjak, bőrkérgesedések csúfítják. Az elsőrendű vádlott a cipő. Az állandóan kalodába szorított láb elveszti eredeti funkcióját, az izmok erőtlenné, az izületek rugalmatlanná váltak, az inak, szalagok sorvadtak.

Emiatt lassanként lesüllyed a boltozat, ezzel egyrészt elvész a szerkezet rugalmassága, ruganyossága, másrészt megváltozik a statikai helyzet: az inak húzási aránya, felfekvési helyzete átrendeződik. Ezen előnytelen változások a bajok és nyavalyák egész sorozatát indítják el, melyek mindegyike minden lépésnél FÁJ.

A statikai problémák megelőzése

Ma is helytálló az a régi bölcsesség, hogy a lábbetegségek legjobb megelőzése, ha az ember sokat járkál tarlón, vagy kaszált réten. Kétségtelen, manapság némi szerencse is kell ahhoz, hogy valaki a tarlón járást rendszeresen gyakorolja. Két dolgot azonban bárki megtehet: lehetőség szerint a szabad természetben mezítláb járjon, egyébként pedig megfelelő cipőt hordjon. Ha pedig már kialakult a baj, megfelelő, egyéni talpbetétet hordjon.

A helyes életmódot kisgyermekkortól fogva kell gyakorolni. A gyermek az első adandó alkalommal, ösztönösen lerúgja magáról az ilyen-olyan cipőt, és vígan szaladgál. Miközben talpa követi a talaj egyenetlenségeit, az idegek szüntelen ingerére válaszul az izmok, inak, csontok erősödnek, fejlődnek. Célszerűen domborodik a lábboltozat, az eljövendő igénybevételnek megfelelő folyamatok egész sora indukálódik. Az egészséges láb kialakulása kora gyermekkorban kezdődik, és a beteg láb kialakulása szintén.

Az állandó cipőviselés szükségtelen és egészségtelen ugyanúgy, mint a korai, erőszakolt lábraállítás. Ugyanígy helytelen a kézenfogva időnként vonszolássá fajuló hosszú sétáltatás. Ha a gyerek fáradtságról panaszkodik, azonnal vegyük ölbe, vagy tegyük kocsiba. A leggyakoribb lábhiba sokszor éppen ilyen korai terhelés kapcsán veszi kezdetét.

A lúdtalp

Okai: A kétlábon járás kényszerű helyzetéhez a láb még nem idomult igazán, sok láb a tartós igénybevételt nem bírja, boltozata megrogyik, a hosszanti és haránt boltozat lesüllyed, ezért a láb belső oldala is érintkezik a talajjal.

A kórkép laikusok között is közismert, a népnyelv topa lábnak nevezi. A boltozat megszűnése miatt a belboka feltűnően kiáll. A láb elveszti kecses alakját, egyszersmind a rugalmas járás képességét.

A lúdtalp kisgyermekkorban a járás megkezdésekor kialakulhat. (Nem tévesztendő össze a kisgyermek aranyos, párnás, zsírszövettel kitöltött boltozat nélküli talpa a lúdtalppal.) A későbbiekben a gyors növekedés időszakában 7 és 10, valamint 16 és 20 év között alakul ki. Később a klimax táján valószínű a hormonális változások teszik hajlamossá a kissé kigömbölyödött, dolgos háziasszony lábát arra, hogy feladja az ellenállást a ránehezedő terhekkel szemben, de sokszor alakul ki lúdtalp a terhesség ideje alatt is.

A lúdtalp tünetei

Kezdetben jellegtelenek: bizonytalan, égő érzés a talpban, később határozott fájdalom jelentkezik, ami tartós állás, járás után kínzóvá válhat. A fájdalom kiterjed az egész lábtőre, de a lábszár, a térd, a comb, sőt a csípő és deréktáj izmaiba is kisugárzik. A fájdalmak pihenésre csökkennek. 

Jellegzetes panasz még a láb és az egész alsó végtag gyors fáradása, a boka és a láb izületeinek merevsége. Gyakori az erős lábizzadás, a bőrbetegségekre való fokozott hajlam. Összességében a lúdtalpas kissé esetlen, topa.

Szövődmények

A lúdtalp, illetve a boltozati süllyedések kellemetlen és kozmetikai szempontból igen előnytelen velejárója a kalapácsujj és a bütykösödés. Mindkét baj a láb statikai helyzetében bekövetkezett változás következménye.

Megelőzés

A legtöbb betegség megelőzhető, így a lúdtalp is. Gyermekkorban nagy a szülő felelőssége: kerülje a korai lábraállítást, a hosszú, megerőltető sétákat. Az ép csontozatú és izomrendszerű gyermek esetén a fő szabály: engedjük, hogy a gyermek természetes mozgásigényét kiélje, és semmilyen módon ne avatkozzunk be erőszakosan az egyedfejlődés normális rendjébe. Lényeges a lábbeli használat.

A szandál, a puha talpú sarkatlan cipő nem ajánlatos. Helyes a lábfej formáját követő bőrtalpú, esetleg magasszárú fűzős cipő használata. Ha mindezek ellenére gyermekünk lábfájdalomról panaszkodik, figyeljünk oda. Ha a lábfej kifordulását, a sarokcsont befelé dőlését, a boltozat lesüllyedését tapasztaljuk, feltétlenül vigyük orvoshoz. Ne felejtsük el, hogy a lúdtalp kialakulása gyakran kamasz korban következik be, például ha a kényelmes, iskolapadhoz szokott gyerek nyolcadik után ipari tanulóként naphosszat ácsorog a munkapad mellett.

lábbetegség, statikai, problémák, lúdtalp, bokasüllyedés

2022-09-14 12:32:19

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop