A talp- és sarokfájdalom

A láb igen fontos a járás, egyensúly és koordináció szempontjából. Mégis, igen sokan már ébredéskor is kínzó, lüktető fájdalmat éreznek a lábukban vagy a sarkukban.

| InforMed Hírek16   InforMed | Dobos, L.

Az ún. plantaris fasciitisszel (a talpi bőnye steril gyulladása) igen gyakran találkoznak az ortopéd orvosok. Az állapot a fokozott igénybevétel következménye, a lábboltozatot megtámasztó kötőszövetes szalagot (fascia) érinti, degeneratív elváltozás.

A felnőtt népesség körében általános ez a probléma, az ismétlődő megerőltetés okozza, gyakorlatilag mindenkinél, a maratoni futóktól az ülő életmódot folytatókig, de a leggyakrabban középkorú, túlsúlyos nőknél figyelhető meg.

A tüneti küszöb nagymértékben változó. Előfordul magas és alacsony lábboltozatú egyéneknél egyaránt, nem jósolható meg előre, és nem sok mindent lehet tenni a megelőzés érdekében sem.

Nem műtéti kezelésként láb- és lábujjgyakorlatok, masszázstechnikák, nyújtás, elektroterápia és ultrahang kezelés jöhetnek szóba. Műtéti megoldás az ún. fasciotomia, amikor a bőnyét a sarok előtti tapadásnál átmetszik, és ezzel a megterhelést a láb más területére irányítják.

Valamennyi kezelési mód mellett és ellen is szólnak érvek. A panaszok azonban idővel, tornáztatással és türelemmel magától is megszűnhetnek. Nem lehet azonnali eredményt várni egyik megoldástól sem. A betegek 90 százaléka lábgyakorlatok végzésével 9 hónap alatt jobban lesz.

Forrás: American Academy of Orthopaedic Surgeons (AAOS)

| plantaris fasciitis, talpfájdalom, talpi bőnye
2019-07-12 10:35:46


Ügyeljünk a lábunkra!

Az aktív életvitelhez elengedhetetlen az egészséges láb. A láb ritkán javul meg magától, ráadásul állapota a korral is romlik. Gyakran látszólag kisebb kellemetlensé...


A talp- és sarokfájdalom

A láb igen fontos a járás, egyensúly és koordináció szempontjából. Mégis, igen sokan már ébredéskor is kínzó, lüktető fájdalmat éreznek a lábukban vagy a sarkuk...


Lábszártörések

A sípcsont közvetlenül a bőr alatt helyezkedik el, ezért gyakrabban törik, nyílt törés gyakrabban fordul elő, mint más hosszú csöves csonton.


Hol szorít a cipő?

A rossz, kényelmetlen cipőt az éppen aktuális divat miatt viseljük; egészségünket feláldozzuk a szépség oltárán.


A bütyök és a kalapácsujj

Sokan keresik fel az ortopéd rendeléseket azzal, hogy az öregujjuknál "belül" a bütyök megnőtt, dörzsöli a cipő, gyakran az öregujj ferdén áll. Emellett leggyakrabban...