Hirdetés
Hirdetés

A talp- és sarokfájdalom

A láb igen fontos a járás, egyensúly és koordináció szempontjából. Mégis, igen sokan már ébredéskor is kínzó, lüktető fájdalmat éreznek a lábukban vagy a sarkukban.

| InforMed Hírek20   InforMed | Dobos, L.

Az ún. plantaris fasciitisszel (a talpi bőnye steril gyulladása) igen gyakran találkoznak az ortopéd orvosok. Az állapot a fokozott igénybevétel következménye, a lábboltozatot megtámasztó kötőszövetes szalagot (fascia) érinti, degeneratív elváltozás.

A felnőtt népesség körében általános ez a probléma, az ismétlődő megerőltetés okozza, gyakorlatilag mindenkinél, a maratoni futóktól az ülő életmódot folytatókig, de a leggyakrabban középkorú, túlsúlyos nőknél figyelhető meg.

A tüneti küszöb nagymértékben változó. Előfordul magas és alacsony lábboltozatú egyéneknél egyaránt, nem jósolható meg előre, és nem sok mindent lehet tenni a megelőzés érdekében sem.

Nem műtéti kezelésként láb- és lábujjgyakorlatok, masszázstechnikák, nyújtás, elektroterápia és ultrahang kezelés jöhetnek szóba. Műtéti megoldás a fasciotomia, amikor a bőnyét a sarok előtti tapadásnál átmetszik, és ezzel a megterhelést a láb más területére irányítják.

Valamennyi kezelési mód mellett és ellen is szólnak érvek. A panaszok azonban idővel, tornáztatással és türelemmel magától is megszűnhetnek. Nem lehet azonnali eredményt várni egyik megoldástól sem. A betegek 90 százaléka lábgyakorlatok végzésével 9 hónap alatt jobban lesz.

| plantaris fasciitis, talpfájdalom, talpi bőnye
2022-06-17 15:31:14
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop