Achilles-ín mögötti burzitisz

Az Achilles-ín mögötti burzitisz (Haglund-féle deformitás) a saroknál a bőr és az Achilles-ín között lévő burza (folyadékkal teli tömlő) gyulladása. Az Achilles-ín rögzíti a lábikra izmait a sarokcsonthoz.

Achilles-ín burzitisz, Haglund deformitás, Achilles-ín burzitisz | InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K
A betegség főként fiatal nőkön fordul elő, de néha férfiakon is. Súlyosbodhat, ha a beteg olyan módon jár, hogy a sarok mögötti lágy szövetet nyomja a cipő kemény hátsó része.

Kezdetben enyhén piros, megkeményedett, érzékeny pont alakul ki magasan a sarok hátsó részénél. A gyulladt burza megduzzad,s és piros dudorként észlelhető a sarok bőre alatt. A duzzadás a sarokban és fölötte fájdalmat okoz. Ha a betegség idültté válik, a duzzanat megkeményedhet.

A kezelés során csökkenteni kell a gyulladást és változtatni a láb helyzetén, hogy a sarokra nehezedő nyomás csökkenjen. Habszivacsból vagy filcből készített cipőbetétekkel megemelhető a sarok, és megszűntethető a nyomás. A cipő hátsó részének tágítása vagy a gyulladt burza körülpárnázása szintén hasznos lehet. Vannak olyan speciális kiképzésű cipők, melyek gátolják a sarok rendellenes mozgását. Ha ezek a módszerek nem segítenek, akkor nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel (pl. ibuprofennel) időlegesen csökkenthető a fájdalom és a gyulladás, illetve injekcióban kortikoszteroidot és helyi érzéstelenítőt kaphat a beteg. Ha a gyógyszeres kezelés sem használ, akkor a sarokcsont egy részét műtéttel el kell távolítani.

| Achilles-ín burzitisz, Haglund deformitás
2009-02-02 17:01:25
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop