Az Achilles-ín gyulladása (tendinitisz)

A lábikraizmok és az Achilles-ín a sarok talajra érése után leengedik a lábfej elülső részét, majd a másik lábra lépés előtt, amikor a lábujjak elrugaszkodnak a földről felemelik a sarkat.

| InforMed Hírek20   InforMed | Hulló, D.

Kép: FreeFigitalPhotos.net
Az Achilles-ín gyulladásának oka általában az ín fokozott terhelése. Ha lejtőn lefelé futunk, fokozott megterhelés éri az Achilles-inakat, mivel a láb elülső része még a levegőben van, amikor a sarok a talajra ér. Emelkedőn futva az Achilles-ín igénybevétele szintén fokozott, mert a lábikraizmoknak a lábujjak elrugaszkodása közben nagyobb erőt kell kifejteniük, hogy felemeljék a sarkat.

A puha bőrből készül cipő sarok körüli része meglehetősen szabad mozgást enged a saroknak. Az Achilles-ín terhelése emiatt egyenetlen, és ez fokozza a szakadás veszélyét. A merevtalpú edzőcipők, melyek nem hajlanak kellőképpen azon a helyen, ahol a lábujjak a lábfejhez csatlakoznak, erősen igénybe veszik az Achilles-inat, éppen akkor, amikor a lábujjak elrugaszkodnak a talajtól.

Az Achilles-ín sérülését különféle biomechanikai tényezők is elősegítik. Ezek közül megemlíthető a lábfej fokozott befordulása (pronáció), a helytelen járás, amelyben a sarok földet érő pontja túlságosan hátra esik (az edzőcipő talpának megvizsgálása megmutatja, hogy a sarok hol kopott el leginkább), továbbá az Ó-láb, a merev térdinak és lábikraizmok, a magas lábboltozat, a merev Achilles-ín és a sarok torzulásai.

Tünetek

A legfontosabb tünet a fájdalom, mely rendszerint akkor a legerősebb, amikor a beteg ülés vagy fekvés után feláll, és járni vagy futni, kocogni kezd. A fájdalom gyakran enyhül, ha a beteg a fájdalom és a merevség ellenére folytatja a futást vagy a járást.

Az Achilles-ín védőburokban van, és az ín és a burok között található vékony zsírréteg megkönnyíti az ín mozgását. Ha az ín megsérül, hegszövet alakul ki rajta, mely minden egyes lépésnél megsérti a védőhüvelyt; ezért jelentkezik a fájdalom. A futás közben azért enyhül a fájdalom, mert a védőhüvely, ahogy a hőmérséklete nő, egyre rugalmasabb lesz, és az ín könnyebben mozoghat benne. Az Achilles-ín megnyomásakor a beteg szintén fájdalmat érez.

Ha a sportoló nem törődve a fájdalommal, folytatja a futást, az ín megmerevedik, hegek alakulnak ki rajta, és a panasz mozgás közben állandósul. A heges ínnak már nincs esélye a gyógyulásra.

Kivizsgálás

Az orvosi vizsgálat során a szakorvos nyomással ellenőrzi az ín épségét, rákérdez a fájdalom pontos helyére. Kitapintja a duzzanatot és a nyomásérzékeny pontot. Megvizsgálja a boka mozgásterjedelmét, rugalmasságát és az alsó végtagi reflexeket.

Indokolt esetben az orvos képalkotó vizsgálatokat rendel el, amelyek közül a röntgenfelvétel a környező csontok állapotáról, az ízületek helyzetéről ad felvilágosítást, de magát az inat nem mutatja. A vizsgálat a hasonló tünetekkel járó egyéb betegségek kizárásában ad segítséget.

Az ultrahang vizsgálat képes a lágyrészek, így az inak szerkezetét ábrázolni, ráadásul mozgás közben is vizsgálható vele az Achilles-ín. Az ínról a legrészletesebb képet az mágneses rezonancia vizsgálat (MRI) tudja leképezni. A vizsgálat nem jár sugárterheléssel.

A kezelés

A kezelés legfontosabb része tehát az, hogy amíg a fájdalom fennáll, tartózkodni kell a futástól és a biciklizéstől. A kezelés további része a betegség valószínű okától és a hajlamosító tényezőktől függ. Rugalmas talpú cipőket kell viselni, és olyan betéteket kell helyezni az edzőcipőbe, mellyel csökkenthető az ín feszülése, és stabilizálható a sarok.

A hátsó combizmok erősítésére akkor kezdhetők a gyakorlatok, amikor már nem jelentkezik közben fájdalom. Az Achilles-inat erősítő gyakorlatok, pl. a lábujjhegyre állás, szintén hasznosak. Érdemes a terhelés fokozásának az ütemét szakember, gyógytornász utasításai szerint végezni. A futás elkezdése után egészen addig, amíg az ín teljesen meggyógyult, kerülni kell a megerőltető vagy gyors tempójú futást lejtőn felfelé vagy lefelé. A gyógyuláshoz néha hónapok, sőt évek kellenek.

A fájdalom és a gyulladás csillapítására alkalmazhatóak a vény nélkül kapható fájdalom és gyulladáscsökkentők, pl. az ibuprofen, de súlyosabb panaszok esetén az orvos erősebb hatóanyagú szert is felírhat. A fájdalmas terület lokális hűtése, kompressziós kötése jótékony hatású. Pihenés közben az érintett lábat érdemes felemelni.

Amennyiben a több hónapos konzervatív kezelés nem csökkenti a panaszokat, vagy az ínszalag elszakadt, az Achilles-ín műtéti rekonstrukciójára is van lehetőség.

Megelőzés

Vannak olyan módszerek, amelyek az Achilles-ín védelmét szolgálják. Az első teendő, ha valaki elkezd sportolni, csak fokozatosan emelje a terhelést. Kerülni kell az ín feszülésével járó mozdulatokat, mint a hegyre felfelé való futást. Mindenképpen csak bemelegítés után kezdjen neki a nehéz edzésnek, illetve fájdalom esetén pihentesse a végtagot!

A megfelelő cipő kiválasztása csökkenti a sérülés kockázatát. A kinyúlt, elhasználódott cipőt inkább cserélje újra! Részesítse előnyben a láb boltozatát támasztó cipőket! Reggelente végezzen nyújtó gyakorlatokat, az edzés előtt és után is ismételje meg a lábszár izmait és az Achilles-inak nyújtó mozdulatokat.

Az erős lábszár izomzat védelmet jelent az ín sérülésével szemben. Váltogassa a futással és ugrással járó edzéseket kerékpározással és úszással.

| Achilles-ín tendinitisz, íngyulladás
2022-07-23 11:53:58
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop