Benőtt köröm a lábujjon

Benőtt körömnek nevezzük azt az elváltozást, ha a köröm széle belenő a környező bőrbe. Benőtt köröm jön létre, ha az eltorzult lábkörmök nem rendesen, hanem a bőr irányába nőnek, vagy amikor a köröm melletti bőr az átlagosnál gyorsabban növekszik, és beborítja a köröm egy részét. A köröm benövését súlyosbíthatja keskeny, szoros cipők viselete, és ha a körmöt helytelenül vágják (ívesen, a szélét is levéve, nem pedig egyenesen, keresztirányban).

benőtt köröm, benÅ‘tt köröm | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
A benőtt köröm kezdetben sokszor tünetmentes, de egy idő után fájni kezd, különösen akkor, ha a területet nyomás éri. A köröm környéke kipirosodik, és esetleg meleg. Kezelés nélkül könnyen fertőződik. Fertőzés esetén a terület fájdalmas, kipirosodik és megduzzad. Kis gennyes hólyagok képződhetnek (paronichia), melyekből időnként a genny kifakad.

Az enyhén benőtt köröm levágható. A köröm szabad végét enyhén megemelve steril vattát kell alá helyezni, amíg a duzzanat meg nem szűnik. Ha a benőtt köröm orvosi ellátást igényel, az orvos általában helyi érzéstelenítést alkalmaz az érintett területen, majd levágja és eltávolítja a köröm benőtt részét. A gyulladás ezután elmúlik, és a benövés legtöbbször nem fordul elő ismét.

| benőtt köröm
2009-02-03 12:00:30
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop