Bokaprotézis műtétek

A boka-lábsebészet az utóbbi két évtizedben Nyugat-Európában és Amerikában külön szakterületté vált. Az évek óta rutinszerű csípő-, térd- és vállprotézis műtétek mellett idén áprilisban elindult a bokaízületi felszínpótló protézis program, Magyarországon elsőként a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikáján – mondja dr. Rodler Endre, a klinika boka-lábsebész főorvosa.

boka-lábsebészet, Protézis, ízületi kopás, fájdalom, bokaműtét | InforMed Hírek13   InforMed | Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar

A protézis azoknak a betegeknek jelenthet megoldást, akiknek az ízületi kopás miatt nagy fájdalmaik vannak, bokájuk nehezen vagy már alig mozog.

A speciális bokaműtétet havi rendszerességgel végzik, eddig 6 beteg kapott bokaprotézist. Az első betegek túl vannak a 4 hetes gipszrögzítési időszakon, most gyógytornára járnak, a korábban nagy fájdalmakkal alig működő bokájuk panaszmentesen mozog.

A boka és a láb működése szorosan összefügg, az összetett felépítés miatt (28 csont, a hozzájuk tartozó ízületekkel és szalagokkal) a szükséges kezelést mindig a teljes anatómiai-biomechanikai egység figyelembe vételével kell megtervezni.

A bokaprotézisre váró betegek alapos előválogatás után kerülhettek be a programba – ez a sikeres műtét előfeltétele. Több szempontnak kell megfelelniük: ideális, ha a felső ugróízület (boka) kopásához más jelentős statikai lábbetegség nem társul.

A kiválasztás alapos fizikális vizsgálattal kezdődik, röntgenekkel folytatódik, majd MR vagy CT is szükséges lehet a véglegesítéshez. Fontos, hogy nem mindenki alkalmas bokaprotézis beültetésre.

A műtét során pontosan lemért komponenseket ültetnek be, hogy az optimálist kapja meg a beteg. A protézis 3 részből áll: két fém rész csontba kerül, a közöttük elhelyezkedő „műanyag csúszó felszín” a protézis harmadik része.

Azokon a betegeken, akiken lehet még más műtéttel segíteni, nem szabad protézist beültetni, mert a protézis élettartama véges, vagyis kb. tíz év után cserére szorulhat.

Van olyan eset, hogy előkészítő műtétet kell végezni annak érdekében, hogy végül bokaprotézis beültethető legyen, de arra is van példa, hogy utána kell korrekciós műtétet végezni, mint az Achilles-ín hosszabbítása, a sarokcsont állásának korrekciója vagy a bokaízület stabilizálása válhat szükségessé.

Idén 8-10 protézis beültetésére van lehetőségük (külön OEP engedély alapján.

| boka-lábsebészet, protézis, ízületi kopás, fájdalom, bokaműtét
2015-07-09 00:44:06
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop