Bokaszalag sérülések

Hirtelen rossz mozdulat hatására bekövetkezhet csupán rándulás, tehát a szalagok megnyúlása, nagyobb erőbehatásra részleges vagy teljes szalagszakadás következhet be. Az esetek több mint 90 százalékában a külbokaszalag szakad, rendszerint a szalag elülső és középső része, a hátsó szalag ritkábban sérül.

szalagszakadás, bokarándulás, bokaszalag, boka | Sérülések és mozgásszervi betegségek   InforMed | Glanz, J.
Néha kis szakításos törés is látható a külboka csúcsán, vagy az ugrócsonton. Tartott felvétel az instabilitás kimutatására friss sérülés esetén csak akkor szükséges, ha műtétet végeznek; ilyenkor érzéstelenítés után TV képerősítővel lehet dokumentálni a leletet.

Kezelés

Rándulást, részleges szakadást rövid ideig tartó nyugalomba helyezéssel, jegeléssel, felpolcolás után rugalmas pólyával kezelik. Teljes szakadás esetén is a legtöbb betegnél elegendő a gipszrögzítés 6 hétre.

A kezelés céljaa bokaízület nyugalomba helyezése, míg fájdalom megszűnik, illetve a szalagok gyógyulásának elősegítése.

Szövődmények

Ismétlődő kibicsaklás gyakori panasz, egyenetlen talajon járáskor a beteg bizonytalannak érzi a bokáját. A boka kibicsaklása általában megelőzhető a cipősarok külső részének megemelésével, és sportoláshoz bokarögzítőt lehet viselni.

Egyéb kezelési lehetőség: az elszakadt szalagok műtéti ellátására sportolók és hivatásos táncosok esetén van szükség.

Kezeletlenül a sérülés igen lassan gyógyul, hónapokig fájdalmas és instabil maradhat a bokaízület.

Várható eredmény

Az esetek kis részében kialakult instabilitástól eltekintve teljes gyógyulás várható. Ha a bokaízület sokszor kibicsaklik, fájdalmas, műtétvégezhető, a szakadt szalagokat saját ín áthelyezésével, vagy fiataloknál a külboka erős csonthártyájából képzett szalaggal pótolják.

Gyógyulás, utókezelés

Részleges szakadás, nagyobb fájdalom esetén gipszsínt helyeznek fel, majd 3 hétig bokarögzítőt visel a beteg, azután tornakezelésre jár 3-4 hétig. Teljes szakadás esetén a gipszlevétel után bokarögzítő viselhető, és el lehet kezdeni a tornát, a gyógyulás ideje általában 10 hét.

| boka, bokarándulás, bokaszalag, szalagszakadás
2019-05-28 13:28:06
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop