Bokatörés

Sérüléskor a boka megcsavarodik, az ugrócsont elbillen és elcsavarodik a bokavillában, a külboka, vagy a belboka, gyakran mindkettő törik, letörhet a sípcsont elülső vagy hátsó pereme, szakadhatnak a szalagok is, és az ugrócsont ficamodhat

boka, bokatörés, külbokatörés, belbokatörés, szalagsérülés | Sérülések és mozgásszervi betegségek   InforMed
Kezelés

A törés miatt nagy bevérzés és duzzanat keletkezik, a bőrön a feszülés miatt savós hólyagok keletkezhetnek. Ficamos töréseknél a belboka felett feszülő bőr elhalása is fenyeget, ezért a törést, helyreteszik, gipszsínnel rögzítik, a végtagot felpolcolják, majd még aznap megoperálják.

Az elmozdulás nélküli töréseket konzervatívan kezelik. Először gipszsínt helyeznek fel, mely a lábujjak végétől a térdhajlatig ér, majd körkörös járógipszet 6-8 hétre, a terhelés megengedett.

Az elmozdulással járó töréseket megoperálják és lemezzel, csavarokkal, esetleg húzóhurokkal rögzítik. Néha a belbokatörés rögzítése a bőr állapota miatt csak később végezhető el.

A műtétnél megvizsgálják a két csont közötti szalagos összeköttetést is, ha sérült, tehermentesítő, un. állítócsavarokat helyeznek be, mely megtartja a bokavilla tágasságát. Ha a belboka nem törött, de az ugrócsont nincs pontosan a bokavillában, a deltaszalag szakadása valószínű. Ritkán a deltaszalagot is megvarrják. A sípcsont bokaízületi végének törésénél, az ízület felszín egyharmadánál nagyobb törtdarab esetén a törést helyreteszik, és TV képerősítő alatt két kis csavarral rögzítik.

Nyílt törések esetén a seb ellátása, az ízület átmosása után a törést külső rögzítővel stabilizálják, így lehetőség van a seb kezelésére. A sebgyógyulás után a rögzítőt eltávolítják, és csontegyesítő műtétet végeznek, általában a 3. hét után.

A kezelés céljaa pontos anatómiai helyzetet helyreállítása és megtartása, amíg a törés meggyógyul.

Szövődmények

Főleg nyílt törések esetén, de zárt töréseknél is előfordul fertőzés, a bőr illetve a sebszélek elhalása, a szárkapocs ideg átmeneti sérülése, késői szövődmény lehet a belboka álízület illetve ízületi kopás (artrózis ) kialakulása.

Egyéb kezelési lehetőség

Az elmozdult bokatörések gipszrögzítéssel is kezelhetők, azonban a törés elmozdulhat, az ugrócsont ismételten ficamodhat, az eredeti helyzet nem állítható helyre, így járásképtelenség, rokkantság maradhat vissza.

Kezeletlenül a nyílt törések a végtag elvesztésével, amputációval járhatnak, a zárt törések súlyos torzulással forrnak össze, járásképtelenség, rokkantság a következmény.

Várható eredmény

Ha szövődmény nem lép fel, a bokaműködés teljesen helyreáll. A belbokán álízület alakulhat ki, mely azonban ritkán okoz panaszt. Ha nem lehetett az ízületi felszínt vagy a bokavilla tágasságát pontosan helyreállítani, később artrózis alakulhat ki, az egyenetlen terhelés illetve a porc károsodása következtében.

Gyógyulás, utókezelés

Elmozdulás nélküli törések: a 6-8. héten a gipszet eltávolítják, további 6-8 hétig tornakezelés szükséges.

Elmozdulással járó törések esetén gipszrögzítés szükséges 8-12 hétre, a terhelés, ha az ízületi felszín, vagy a két csontot összekötő szalag nem sérült, a 8. hét után kezdhető meg, lábsúllyal. Az állítócsavarok kivétele bőrápolás után, általában a 8. hét után járóbetegként történik.A rögzítés eltávolítása után további 8-10 hét, mire a teljes bokaműködés helyreáll.

A nyílt töréseknél a várható gyógytartam minden esetben egyedi.

| boka, bokatörés, külbokatörés, belbokatörés, szalagsérülés
2019-05-28 13:37:05
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop