Hátsó sípcsonti ideg fájdalma

A hátsó sípcsonti idegfájdalom a boka, a lábfej és a lábujjak tájékának fájdalma, melyet a sarkat és a talpat ellátó ideg (hátsó sípcsonti ideg) nyomása vagy károsodása okoz.

hátsó sípcsonti ideg, n. tibialis posterior | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
Ez az ideg a lábikra hátsó részén fut le a sarokcsontban lévő csatornában, majd tovább halad a talp és a lábfej felé. A körülötte lévő szövetek gyulladásakor az idegszálat nyomás éri, és fájni kezd.

A fájdalmat, mely a betegség leggyakoribb tünete, általában égető és zsibbadó érzés kíséri. Állás, járás vagy bizonyos típusú cipők viselése során jelentkezik rendszerint a boka körül és a lábujjak felé sugárzik ki. A fájdalom járáskor a legerősebb, és pihenéskor megszűnik (bár néha még ekkor is érezhető).

A betegség diagnózisához az orvos a fizikális vizsgálat során kézzel végigtapogatja a lábat. Ha megnyomja a sérült vagy összenyomott ideget, zsibbadás keletkezik, mely átterjed a sarokba, a lábboltozatba és a lábujjakba. Alapos vizsgálódás szükséges a sérülés okának kiderítésére, különösen akkor, ha felmerül a műtéti megoldás is.

A beteg fájdalmát enyhítheti, ha az érintett területbe injekcióban egyszerre kortikoszteroidot és helyi érzéstelenítőt kap. Az egyéb kezelési lehetőségek közül megemlíthető a láb bekötése, és a cipőben olyan egyedileg készült eszközök használata, melyekkel csökkenteni lehet az idegszálat érő nyomást. Ha az említett kezelési lehetőségekkel nem enyhül a fájdalom, műtétet kell végezni az ideg felszabadítása céljából.

| hátsó sípcsonti ideg , n. tibialis posterior
2009-02-15 12:23:44
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop