Láb fáradásos törései

A láb fáradásos törései alatt a csont apró repedéseit értjük, melyek gyakran ismétlődő és erőteljes igénybevétel után keletkeznek.

láb, fáradásos törés | InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K
Futókban a lábközépcsontok különösen hajlamosak az ilyen típusú törésre. Leggyakrabban a középső három lábujj lábközépcsontjai repednek el. Az öregujj lábközépcsontja erős és vastag, ezért viszonylag ritkán sérül, a kisujjé pedig jobban védett, mivel elrugaszkodásnál a terhelés legnagyobb része az öregujjra és a mellette lévő ujjra esik.

A kifáradásos törésre hajlamosítanak a következő tényezők: magas lábboltozat, edzőcipők, melyek nem tompítják megfelelően a rázkódást, és a testedzés mennyiségének hirtelen emelése. A változás kora után a nők csontritkulás miatt különösen hajlamosak az ilyen típusú törésekre.

Az elsődleges tünet a fájdalom, mely a lábfej elülső részében érezhető hosszú vagy intenzív testedzés után. A fájdalom kezdetben néhány másodperccel az edzés befejezése után megszűnik, ha azonban az edzéseket folytatják, akkor egyre hamarabb jelentkezik, és a mozgás befejezése után tovább tart. Végül a súlyos fájdalom lehetetlenné teszi a futást, és a fájdalom még pihenéskor is megmarad. A törés környéke megduzzadhat.

A diagnózis gyakran megállapítható a kórelőzmény és a láb vizsgálata alapján. A törés helye tapintásra érzékeny. A kifáradásos törések olyan parányiak, hogy a röntgenfelvételen nehezen észlelhetők, de felfedezhető az az új csontszövet (kallusz), amely a törött csont körül képződik 2-3 héttel a sérülés után, ahogy a csont gyógyulni kezd. Csontszcintigráfiával megerősíthető a diagnózis korábban is, de erre ritkán van szükség.

A kifáradásos törés gyógyulásáig a betegnek kerülnie kell a futást, de más gyakorlatokat végezhet. A gyógyulás után olyan edzőcipőt kell viselni, mely megfelelően tompítja a rázkódást, és füvön vagy más puhább talajon történő futással az újabb törés megelőzhető. Gipszelés ritkán szükséges, és a gipszet 1-2 hét után eltávolítják, hogy megelőzzék az izmok gyengülését. A gyógyulás általában 3-12 hétig tart, de idősebbek vagy betegek esetében lassabb.

| láb, fáradásos törés
2009-02-17 16:23:07
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop