Lábfájdalom – az elhízás újabb kockázata

Ortopéd orvosok szerint az elhízás olyan mérteket öltött, hogy az elhízással összefüggő kockázatok listájára a stroke, diabétesz és a szívbetegség mellé újabban felkerültek a láb- és bokatáji fájdalom is.

elhízás, lábfájás, bokafájás | InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Dobos, L.
Egy Internetes felmérés szerint azok, akik lábműtéten estek át, láb- illetve bokapanaszokkal keresték fel az orvost, vagy orvosi tanácsra kezdtek más cipőt hordani, általában túlsúlyosak voltak . Átlagos testtömeg-indexük a kívánatos 18,5-24,9 helyett 27,9 volt, ráadásul 41 százalékuk a fájdalom kezdete előtt további hízásról számolt be.

A több mint 6 ezer válaszadó bevonásával készült felmérést tavaly indította el az Amerikai Ortopédiai Társaság azzal a céllal, hogy bebizonyítsa, a láb- és bokapanaszok nagy részéért az elhízás a felelős. A bizottság tovább elemzi az adatokat, és az eredményekről a társaság nyári konferenciáján, Bostonban kívánnak beszámolni.

– A súlygyarapodásnak még csak nem is kell jelentősnek lenni ahhoz, hogy panaszokat váltson ki. Már 5 kilogrammos súlytöbblet is okozhat lábfájást – mondja dr. Stuart D. Miller ortopéd sebész, a baltimore-i Union Memorial Hospital orvosa. – Fontos, hogy a kollegák tudjanak erről.

Megfelelő rögzítés vagy betét alkalmazásával csökkenteni lehet a láb terhelését, és megelőzhető, hogy később csak műtéttel gyógyítható, maradandó károsodás lépjen fel. A leggyakoribb panaszok a boka belső oldalán futó ín gyulladása, a saroktól a lábfejig húzódó talpi kötőszövet gyulladása, valamint a lábtő hátsó részének ízületi kopása.

– Ha lépcsőt mászunk, vagy meredek talajon megyünk, testsúlyunk mintegy 4-6-szorosával terheljük a felső – és alsó ugróízületet – mondja dr. Miller. – Fontos, hogy mindenki tisztában legyen azzal, hogy az elhízás nem csupán esztétikai probléma, hanem hozzájárul a mozgásszervi panaszokhoz is. Hasonló gondot okozhat a nem megfelelő cipőviselet is, egy öt centiméteres sarok például a láb elülső részét 75 százalékos többlettel terheli meg. Nem véletlen tehát, hogy több nő keresi fel lábpanaszokkal a szakorvost, mint férfi.

AMA MedNews
| elhízás, lábfájás, bokafájás
2005-06-08 16:12:52
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop