Lábközépcsont és lábujjtörések

Sorozat lábközépcsont törés, az I-es illetve az V-ös lábközépcsont törése esetén fedett vagy feltárással végzett helyretétele és rögzítése dróttűzéssel vagy kis lemezzel és csavarokkal. Az V. lábközépcsont elmozdult szakításos törést feltárják és csavarral vagy feszítőhurokkal rögzítik.

láb, lábujj, lábközépcsont törés | Sérülések és mozgásszervi betegségek   InforMed | Glanz, J.
A beavatkozás célja a lábboltozat pontos helyreállítása.
Szövődmény: mint minden műtétnél, itt is előfordulhat fertőzéses szövődmény.
Egyéb kezelési lehetőség: az elmozdulás nélküli törések és a II-III-IV lábközépcsontok törései gipszrögzítéssel kezelhetők.
Kezeletlenül lábfájdalom, torzulás alakul ki.
Várható eredmény: teljes gyógyulás érhető el.
Gyógyulás, utókezelés
Konzervatív kezelés: a duzzanat megszűnte után a lábboltozatra modellált járógipszet helyeznek fel, amelyet 3 héten visel a beteg. Gipszlevétel után 3-4 hét tornakezelés szükséges.
Műtéti kezelés: varratszedés után körkörös gipszrögzítést helyeznek fel, 3 hét tehermentesítés után további 3 hétig járógipszet visel a beteg, majd gipszlevétel után 6-8 heti tornakezelés szükséges.
A lábujjak törései
Egy nehéz tárgy, ami a lábujjakra esik, eltörheti a lábujjakat. Ha a bőr is megsérül, steril kötést helyeznek fel. A törést nem kell kezelni, csupán kemény talpú cipőben jár a beteg. Ha a fájdalom erős, az ujjat a szomszédos lábujjhoz 2-3 hétig ragtapasszal rögzítik.

| láb, lábujj, lábközépcsont törés
2009-01-15 11:01:44
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop