Hirdetés
Hirdetés

Lábszártörések

A sípcsont közvetlenül a bőr alatt helyezkedik el, ezért gyakrabban törik, nyílt törés gyakrabban fordul elő, mint más hosszú csöves csonton.

lábszártörés, Velőűrszegezés, külső rögzítő, lemet, gipsz, nyílt törés | InforMed Hírek14   InforMed | Glanz, J.

Kezelés

Ahol a feltételek adottak, a sípcsonttöréseket műtéttel kezelik.

Retesz velőűrszegezés - A lábszártöréseket általában velőűrszegezéssel kezelik, az esetek 95%-ban gyógyulnak. A módszer az ízület közeli törések rögzítésére kevésbé alkalmas.

Lemezes rögzítés - A velőűrszegezéssel nem gyógyítható ízület közeli törések kezelésére alkalmas.

Külső rögzítő - A fedett velőűrszegezés alternatívája, de a műtét utáni kezelés nehéz. A szár és az ízülethez közeli törések esetén alkalmazzák.

A nyílt törések esetén nagy a fertőzés és a krónikus csontvelőgyulladás veszélye.

A legfontosabb a roncsolt lágyrészek illetve a csont életképességének a megítélése. A rekesz-szindróma kialakulásának veszélye az első 48 órában a legnagyobb.

A kezelés lényege - Antibiotikum adása 3-5 napig, a roncsolt szövetek eltávolítása, megfelelő rögzítés alkalmazása, a lágyrészek rendezése, rehabilitáció.

A seb állapotát műtői körülmények között mérik fel. A seb ismételt megtekintése, a roncsolt, elhalt részek eltávolítása 2 nap múlva újra szükséges, de ha csont szabadon fekszik, a fedést (bőrátültetés vagy lebenyplasztika) néhány napon belül elvégzik. A törés rögzítése több módszerrel is történhet, a nyíltság fokától és a törés jellegétől függően. Súlyos nyílt törések esetén külső rögzítést alkalmaznak.

A kezelés célja a lágyrészkárodás ellátása és a csontot fedő bőr megtartása, a törés helyretétele és megtartása, a rekesz-szindróma megelőzése, a minél előbbi terhelés elkezdése (a terhelés segíti a csontgyógyulást), és az, hogy a lehető leghamarabb el lehessen kezdeni a tornakezelést.

Kezeletlenül a törés torzulással forr össze, nyílt töréseknél fertőzés lép fel, mely a végtag elvesztéséhez vezet.

Egyéb kezelési lehetőség a törés konzervatív kezelése, azokban a kórházakban, ahol a műtéthez szükséges személyi és tárgyi feltételek hiányoznak. A kórházban töltött idő hosszabb és a beteget gyakrabban és tovább kell ellenőrizni, a tengelyeltérés, elhúzódó törésgyógyulás gyakrabban fordul elő, mint műtét esetén. A kezelés történhet gipszrögzítéssel, illetve húzókezeléssel és gipszrögzítéssel.

Várható eredmény - A súlyos nyílt törések kivételével a lábszártörések gyógyhajlama jó.

Törésgyógyulás rossz helyzetben - Rövidülés, mely, ha kis mértékű, (1-1,5 cm) nincs jelentősége. 7 foknál nagyobb tengelyeltérés viszont, főleg a sípcsont végeihez közeli töréseknél korai ízületi kopást okoz. A nagyobb deformitásokat a sípcsonton végzett csontműtéttel lehet korrigálni.

Elhúzódó törésgyógyulás és álízület a nyílt, esetleg csonthiánnyal törések, a darabos törések, és a fertőzések után alakulhat ki. Csontbeültetés vagy áttérés egy másik rögzítési módszerre lehet szükséges.

Ízületi merevség léphet fel a hosszas gipszrögzítés miatt, a boka és láb mozgásai beszűkülhetnek, amely akár 12 hónapig vagy tovább is. Megelőzhető, ha a 4-6. héten a gipszrögzítést brace-re cserélik.

Komplex regionális fájdalom szindróma a sípcsont alsó harmadi töréseinél nem ritka.

Szövődmények

Érsérülés a sípcsont felsőharmadi töréseinél a térdhajlati artéria sérülhet. Sürgősen feltárást és a sérült érszakasz helyreállítását végzik. A rekesz-szindróma leggyakoribb oka a sípcsont fedett és nyílt törése. Figyelmeztető jelek: fokozódó fájdalom, feszítő érzés a lábszárban, és a lábszár vagy a láb zsibbadása. A lehető leggyorsabban feltárják a lábszár izomrekeszeit, a bőrt nyitva hagyják.

Fertőzés főleg anyílt törések esetén fenyeget. Súlyos fertőzés esetén a belső rögzítést általában eltávolítják, és külső rögzítőt helyeznek be, szívó-öblítő draint vagy antibiotikumot szivárogtató golyókból készült láncot helyeznek be. Ha a fertőzés felületes, a rögzítést nem távolítják el, mert a törésgyógyulást és a fertőzés leküzdését a törés mozdulatlanul tartása elősegíti. Ha a fémanyagok kilazultak, azokat eltávolítják, és külső rögzítőt helyeznek be.

Gyógyulás, utókezelés

A törés gyógyulási ideje általában 12-14-16 hét, a törés típusától és a kezelési módtól függ a tehermentesítés ideje, a gipszrögzítés vagy brace szükségessége. Általában 6-8 hétig a beteg mankózik, majd a törés gyógyulásáig fokozatosan teljes terheléssel jár. A térdízület tornáztatása és a combizomzat erősítése igen fontos.

| lábszártörés, velőűrszegezés, külsó rögzítő, lemet, gipsz, nyílt törés
2018-01-05 12:02:22
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop