Hirdetés

Lábtőcsontok törése és ficama

A sérülések súlyossága az enyhe rándulástól a súlyos töréses-ficamokig terjed. A lábtőcsontok izolált sérülése ritka. Általában több csont töréséről vagy töréses ficama fordul elő, mely súlyos esetben veszélyezteti a láb életképességét. Több irányú felvételek kellenek a sérülés kiterjedésének meghatározására. CT vizsgálat is szükséges lehet a pontos diagnózishoz

láb, lábtőcsont, törés, ficam |

Sérülések és mozgásszervi betegségek   InforMed | Glanz, J.

Kezelés

Rándulás, szalagsérülés esetén a panaszok csökkenéséig jegelés, felpolcolás, majd rugalmas pólya viselése ajánlatos, a panaszok 1-2 hét alatt megszűnnek.

Elmozdulás nélküli törések: jegelés, felpolcolás, majd 3-4 nap múlva járógipszben részterheléssel, mankóval járhat a beteg.

Töréses ficamok: súlyos sérülések. Általános érzéstelenítésben fedetten a ficamot helyreteszik, és az újabb ficam megelőzésére az érintett ízületeket TV képerősítő alatt áttűzik. A végtagot felpolcolják, jegelést alkalmaznak, majd a duzzanat csökkenése után körkörös rövid gipszet kap a beteg.

A beavatkozás célja a láb eredeti szerkezetének helyreállítása.

Szövődmény

Főleg ficamos törések esetében a bőrön hólyagosodás, bőrelhalás, fertőzés léphet fel.

Egyéb kezelési lehetőség: ha a ficam fedetten nem tehető helyre, feltárás szükséges.

Kezeletlenül súlyos deformitás, fertőzés léphet fel, amputáció fenyeget.

Várható eredmény

Asérülés általában jól gyógyul, de a ficamos törések egy részénél a porckárosodás, szalagmeszesedések miatt artrózis és mozgásbeszűkülés léphet fel.

Gyógyulás, utókezelés

Elmozdulás nélküli törések esetén a gipszrögzítés ideje 4-6 hét. Gipszlevétel után további 4 hét tornakezelés szükséges.

Töréses ficamok esetén a gipszrögzítésben a beteg sérült végtagját 6-8 héten keresztül nem terhelheti. Gipszlevétel és bőrápolás után a rögzítő fémeket el lehet távolítani, megkezdhető a teljes terhelés, és tornagyakorlatokat kell végezni. Akár 6-8 hónap is lehet, mire az eredeti funkció helyreáll, a sérüléstől függően.

láb, lábtőcsont, törés, ficam

2009-01-15 10:58:02

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop