Lábtörések

A lábnak szinte bármelyik csontja eltörhet (fraktúra). A törések jelentős részében nincs szükség műtétre, máskor viszont csak ezzel kerülhető el a mozgás végleges romlása. A törött csont feletti terület általában megduzzad és fáj. Ha a környező lágy szöveteket is zúzódás éri, a duzzadás és a fájdalom a töréssel szomszédos részekben is érződik.

láb, bokatörések, lábtörés | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
A bokaízület és a környező csontok törése leggyakrabban akkor következik be, ha a boka befordulva bicsaklik, miközben a talp kifelé mozdul (inverziós rándulás), vagy ha a boka kifelé fordul (everziós rándulás). Általában fájdalom, duzzadás és vérzés kíséri. Ha az ilyen törést nem kezelik rögtön, súlyossá fajulhat. Az összes bokatörésnél gipszbe kell tenni a beteg lábát. Műtétet csak súlyos törés esetén kell végezni, ha a csontok nagyon távol vannak egymástól, vagy oldalra elcsúsztak.

Gyakori a lábközép csontjainak törése is.Többségük kimerítő gyaloglás vagy túlerőltetésből eredő közvetett stressz miatt következik be, bár előfordulnak egyetlen erős, hirtelen hatás után is. A gyógyuláshoz legtöbbször elegendő a láb rögzítése: ez megoldható egy merevtalpú cipővel; nem kell a lábat begipszelni. Ritkán azonban a térdtől lefelé gipszelést kell alkalmazni. Ha a törésnél a csontok nagyon eltávolodtak egymástól, műtéttel kell őket helyre tenni. Az öregujj és a kisujj lábközépcsontjainak törése bonyolultabb a többinél, ezért gipszelést, vagy műtétet igényel.

A szezámcsontok (két apró, kerek csont az öregujj lábközépcsontjának vége alatt) szintén eltörhetnek. A törés legtöbbször futás, hosszú séta során következik be, és olyan sportoknál, melyeknél a sportoló gyakran érkezik nagy erővel a talp párnázott részére (pl. kosárlabda, tenisz). Kipárnázással vagy különlegesen kiképezett ortopéd betétekkel csökkenthető a fájdalom. Ha a panaszok nem szűnnek, olykor a szezámcsontot műtéttel el kell távolítani.

Gyakori a lábujjak sérülése (különösen a kisujjé), főként, ha mezítláb járunk. A négy kisebb ujj egyszerű törései gipszelés nélkül meggyógyulnak. Esetleg segíthet, ha az ujjat sebtapasszal vagy rugalmas pólyával a mellette lévő ujjhoz rögzítik 4-6 hétig. A fájdalom csökkenthető, ha a beteg ilyenkor merevtalpú vagy kissé szélesebb cipőt hord. Ha a rendes cipőket nem tudja felvenni, akkor speciális csizmát lehet csináltatni vagy felíratni.

Az öregujj (hallux) törése rendszerint súlyosabb, vagyis nagyobb fájdalom, duzzadás, bőr alatti vérzés kíséri. A törést leggyakrabban az okozza, hogy a beteg beüti a lábujját valamibe, vagy ráejt egy súlyos tárgyat. Ha töréskor az ízület is megsérül, műtétre is szükség lehet.

| láb, bokatörések, lábtörés
2009-02-13 11:15:36
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop