Sarkantyú

A sarokcsonton keletkező csontnyúlványok olyan kinövések, melyek a sarokcsonthoz kapcsolódó inak vagy ún. faszciák (a csonthoz kapcsolódó kötőszövet) fokozott húzó hatása miatt keletkeznek.

sarkantyú, csontkinövés | InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K
A sarok talpi részének fájdalmát csontkinövés is okozhatja. A lúdtalp (a lábfej és talp kóros lapossága, ívének megszűnése) és azok a betegségek, amelyekben az Achilles-ín (azaz a hátsó lábszárizmok sarkon tapadó, széles ína) állandó görcsben van, fokozottan terheli a talpi faszciákat, és csontkinövést okozhat a sarkon.

A sarok csontkinövése általában már a kialakuláskor fájdalmas, főként járáskor. A kinövés alatt néha folyadéktömlő (burza) képződik, ami begyullad. Ezt az elváltozást burzitisz kalkanea inferiornak nevezik. A csontkinövés fájdalmához ilyenkor lüktetés társul, és az utóbbi kialakulhat akkor is, ha nincs kinövés. A láb néha alkalmazkodik a kinövéshez, és a fájdalom mérséklődik a kinövés fokozódása ellenére is. A kinövés azonban fájni kezd, ha a területet kisebb sérülés éri (pl. sportolás során).

A sarok csontkinövéseit az orvos általában fizikális vizsgálattal felismeri. A sarok közepét megnyomva - csontkinövés esetén - a beteg fájdalmat érez. Röntgenfelvétellel megerősíthető a diagnózis, de sokszor nem mutatja ki az újonnan képződött kinövéseket.

A kezelés célja a fájdalom csökkentése. A sarok fájó területébe kortikoszteroid és helyi érzéstelenítő keverékéből álló injekciót lehet beadni. A faszcia feszülését minimálisra szorítandó, ki kell párnázni a láb ívét, és olyan talpbetétet kell használni, mely stabilizálja a sarkot. A fenti módszerekkel a fájdalom is enyhíthető. A fájdalmas saroksarkantyúk többsége műtét nélkül is meggyógyul. Műtéthez csak akkor kell folyamodni, ha a járást állandó fájdalom zavarja. A műtét eredménye azonban nem garantálható, néha a fájdalom utána is megmarad.

| sarkantyú, csontkinövés
2009-02-25 19:52:07
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop