Sarokcsonttörés

Magasból esés során a sarokcsont az ugrócsonthoz ütközik, szétreped vagy darabosan törik. Az esetek 20 százalékában gerinc, medence vagy csípőtáji törés is társul hozzá.

| Sérülések és mozgásszervi betegségek   InforMed
Kezelés

Az elmozdulás nélküli töréseknél az alsó végtagra rövid gipszsínt helyeznek fel, a lábat jegelik, felpolcolják, majd amikor a duzzanat csökkent, a beteg körkörös gipszet kap. A sarokcsont gumójának elmozdulással járó törését helyretétel után csavarokkal rögzítik, majd gipszsínt helyeznek fel, enyhe lóláb állásban, az Achilles ín tehermentesítésére.

Ízületbe hatoló, elmozdulással járó töréseket TV képerősítő alatt, kis metszésekből, fedetten, speciális húzókészülék segítségével teszik helyre. A törést erős csavarokkal rögzítik, az esetleges beroppanást kis metszésből kiemelik és csavarral alátámasztják. Műtét után a sérült végtagra gipszsínt helyeznek fel, a végtagot felpolcolják, jegelik.

Egyéb kezelési lehetőség a törés feltárása és lemezes rögzítése, azonban a műtéti megterhelés nagyobb, nem jobbak az eredmények, nagy a bőrelhalás és fertőzés veszélye.

Kezeletlenül lúdtalp alakul ki, a láb eltorzul, az alsó ugróízület tönkremegy, artrózis alakul ki, járásképtelenséggel és nagy fájdalommal.

Várható eredmény

A súlyos ízületi beroppanással járó sarokcsontöréseknél az eredeti állapot nem állítható helyre; sérül a porcfelszín, a sarok kiszélesedése gyakran kialakul, és cipőviselési nehézséget okozhat. Az alsó ugróízület mozgásbeszűkülése és artrózis kialakulása előfordulhat, nem múló panaszok esetén az ízületet elmerevítik.

Gyógyulás, utókezelés

Elmozdulás nélküli törések esetén körkörös gipszben a beteg tehermentesítve, mankóval járhat. A rögzítés ideje 4 hét, utána fokozatosan teljes terhelés járógipszben további 2-4 hétre, majd a gipszlevétel után 4 hét utókezelés szükséges.

Elmozdulással járó szakításos töréseknél a terhelést 4-6 hét után engedélyezik, addig a beteg mankóval közlekedik. Ekkor a gipszet is normál helyzetű járógipszre cserélik, a beteg fokozatosan teljes terheléssel kezdhet járni. A gipsz a 8-10. héten távolítható el, további 4-6 hét utókezelés szükséges.

Ízületbe hatoló, elmozdulással járó töréseknél a duzzanat megszűnte után körkörös rövid gipszrögzítést helyeznek fel, a beteg mankóval, operált végtagja terhelése nélkül jár. Részleges terhelést a törés gyógyulását követően (8 hét) lehet megkezdeni, a teljes terhelést a 12 hét után. További 8-10 hét szükséges a gipszlevétel után a mozgások teljes helyreállásához.

|
2009-01-15 10:49:27
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop