Talp- és sarokfájdalom: mit tehetünk?

A talpi bőnye gyulladása, plantar fasciitis, a saroktáji fájdalom sok embert érint, aki fut, kosarazik, sétál vagy bármilyen más aktív tevékenységet folytat. A talpi bőnye izgalma az egyik leggyakoribb túlerőltetési sérülés, főleg ahogy az ember öregszik.

sarokfájdalom, talpfájdalom | InforMed Hírek14   InforMed | Glanz, J.

A talp és a sarok fájdalmát mostanáig gyulladásos állapotnak tekintették. Amikor azonban mikroszkóp alatt megvizsgáltak a sarokfájdalom miatt végzett műtétek során eltávolított szöveteket, alig találtak gyulladásos jeleket.

Megállapították, hogy degeneratív folyamatról van szó. A bőnyében létrejött apró szakadások halmozódnak és állandó fájdalom keletezik.

Gyulladáscsökkentő gyógyszerek, pl. ibuprofen, nem sokat segítenek. A legcélszerűbb ilyen esetekben visszafogni az edzést, lehetővé tenni, hogy az apró szakadások meggyógyuljanak. Aki naponta fut, egy ideig inkább fusson csak hetente kétszer, vagy még inkább sétáljon.

Végezzen nyújtási gyakorlatokat! Az Achilles ín és a lábszárizmok nyújtása igen fontos. Az amerikai Ortopéd Társság állásfoglalása szerint az alábbi gyakorlatot kell végezni:

Támaszkodjon a falnak, egyik sarok hátul a földön, másik lába elől, behajlítva, mintha lépni akarna. Nyomja a csípőjét a falhoz, ezáltal megnyújtva a a hátul lévő lábszár hajlító izmait. Tartsa így 10 másodpercig, majd cseréljen lábat és ismételje meg húsz alkalommal.

Legyen türelmes! A gyógyulás általában hónapokig tart, de a legtöbb ember meggyógyul, műtét vagy más invazív kezelés nélkül.

| sarokfájdalom, talpfájdalom
2016-05-10 15:46:27
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop