Hirdetés

Ügyeljünk a lábunkra!

Az aktív életvitelhez elengedhetetlen az egészséges láb. A láb ritkán javul meg magától, ráadásul állapota a korral is romlik. Gyakran látszólag kisebb kellemetlenségek később súlyosabb problémákat okozhatnak. Most itt csak a legfontosabb panaszokra utalunk.

láb, diabéteszes neuropátia, sarokfájdalom, bütyök |

InforMed Hírek16   InforMed | Dobos, L.


Mivel a lábbal kapcsolatos panaszok más, súlyos betegségek előrejelzői is lehetnek, a következőkre kell figyelni:

Sarokfájás, különösen reggel, felkelés után. Megoldás lehet a jobb, kényelmesebb cipő, de ha a panasz továbbra is fennáll, talpbetét szükséget. A sarok zsírpárnáinak csökkenése szerkezeti elváltozásokkal járhat, és a panaszok csak súlyosbodnak.

Szúró, égő érzés a lábon, zsibbadás, diabétesz tünete is lehet, mely akár a végtag elvesztéséhez is vezethet. Ilyen panaszok esetén haladéktalanul keressük fel az orvost.

Az elsárgult köröm nemcsak csúnya, de a körömgomba átterjedhet a bőrre is. Bakteriális fertőzés is lehet a következménye a lábgombának. A legjobb gyógyszerek vénykötelesek.

A bütyök oka lehet szerkezeti elváltozás, szűk vagy túl magas sarkú cipő. Bár nem minden bütyök fájdalmas, állapota idővel rosszabbodhat. Segíthet a cipőváltás, de ha makacs panaszról van szó, keressük fel az orvost, esetleg elkerülhető a műtét.

Ha a cipő talpa nem egyenletesen kopik, valószínűleg nem egyforma hosszú a két lábunk, ami viszont derékfájást okozhat. Ha a sarok külső élénél kopik jobban a cipősarok, az a járás természetes velejárója, nem ad okot aggodalomra.

láb, diabéteszes neuropátia, sarokfájdalom, bütyök

2019-07-18 14:06:43

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop