ÚJ

Benőtt köröm a lábujjon

Benőtt körömnek nevezzük azt az elváltozást, ha a köröm széle belenő a környező bőrbe. Benőtt köröm jön létre, ha az eltorzult lábkörmök nem rendesen, hanem a bőr irányába nőnek, vagy amikor a köröm melletti bőr az átlagosnál gyorsabban növekszik, és beborítja a köröm egy részét. A köröm benövését súlyosbíthatja keskeny, szoros cipők viselete, és ha a körmöt helytelenül vágják (ívesen, a szélét is levéve, nem pedig egyenesen, keresztirányban).


Hátsó sípcsonti ideg fájdalma

A hátsó sípcsonti idegfájdalom a boka, a lábfej és a lábujjak tájékának fájdalma, melyet a sarkat és a talpat ellátó ideg (hátsó sípcsonti ideg) nyomása vagy károsodása okoz.


Sarkantyú

A sarokcsonton keletkező csontnyúlványok olyan kinövések, melyek a sarokcsonthoz kapcsolódó inak vagy ún. faszciák (a csonthoz kapcsolódó kötőszövet) fokozott húzó hatása miatt keletkeznek.


Sever-betegség

A Sever-betegség gyermekekben jelentkező sarokfájás, melyet az ízületi porc sérülése okoz. A sarokcsont (kalkaneusz) a növekedés során két részből áll. A végleges megszilárdulásig, melyre 8-16 éves kor között kerül sor, a két részt porc köti össze, mely a csontnál lágyabb anyag. Heves mozgás vagy túlzott erőltetés hatására a porc eltörhet, s ez fájdalmat okoz, általában a sarok széleinél.


Talp és lábujjak fájdalma

A láb párnázott részének fájdalmát általában a lábujjak közötti idegek károsodása vagy a lábujjak és a lábközépcsontok közötti ízületek sérülése okozza.


Lábtörések

A lábnak szinte bármelyik csontja eltörhet (fraktúra). A törések jelentős részében nincs szükség műtétre, máskor viszont csak ezzel kerülhető el a mozgás végleges romlása. A törött csont feletti terület általában megduzzad és fáj. Ha a környező lágy szöveteket is zúzódás éri, a duzzadás és a fájdalom a töréssel szomszédos részekben is érződik.


Lábkörmök elszíneződése

A körmök színe és állapota sokféle hatásra megváltozhat. Ha egy súlyos tárgyat ejtünk a lábujjunkra, a sérülés miatt a köröm alatt vér gyűlik össze, és emiatt elfeketedik.


Achilles-ín előtti burzitisz

Az Achilles-ín előtti burzitisz (Albert-kór) az Achilles-ín és a sarokcsont (kalkaneusz) kapcsolódása előtt elhelyezkedő tömlő (burza) gyulladása.


Bokarándulás

A bokarándulás a boka ínszalagjainak (a csontokat összekötő erős, rugalmas szalagok) sérülése.


Achilles-ín mögötti burzitisz

Az Achilles-ín mögötti burzitisz (Haglund-féle deformitás) a saroknál a bőr és az Achilles-ín között lévő burza (folyadékkal teli tömlő) gyulladása. Az Achilles-ín rögzíti a lábikra izmait a sarokcsonthoz.


| | 3 |

Web Design & Development Prowebshop