Hirdetés

A kulcscsont és a lapockanyúlvány közötti ízület sérülései

Vállra eséskor részleges ficam jöhet létre az ízületben; ha súlyosabb a sérülés, a kulcscsont és a lapocka közötti szalagok is elszakadhatnak, így az ízület teljes ficam keletkezik. Jellemzően a sérült egy ujjal rá tud mutatni a sérült területre.

kulcscsont, AC ízület, ficam |

Sérülések és mozgásszervi betegségek   InforMed | Glanz, J.

HA az ízület felett érzékenység tapintható, de nincs deformitás, a szalagok minimális sérülése feltételezhető. Teljes szalagsérülés során a kulcscsont ficama a bőr alatt tapintható. A röntgenképeket az ízületek összehasonlításával és súlyterheléssel készítik. Ha a képen a csontok egymástól történő eltávolodása látható, a szalagok sérülése valószínű.

Kezelés

A részleges ficam nem zavarja a váll működését; a fájdalom csillapodásáig a kart fel kell kötni, és pihentetni kell (általában egy hétig), majd gyógytornagyakorlatok végezni.

Teljes ficam: az ízület fedett áttűzését végzik, a szakadt szalagokat közelítik; a szalagok és az ízületi tok hegesedése tartja helyén az ízületet.

A kezelés célja a fájdalom megszüntetése.

Szövődmény: Mint minden műtétnél, itt is fennáll a fertőzés veszélye.

Egyéb kezelési lehetőség

Elvégezhető a ficam feltárása, a szalagok varrata és az ízület rögzítése feszítőhurok, ritkábban csavar segítségével. A csavar a kulcscsontot a lapocka hollócsőr nyúlványához rögzíti, 8 hét múlva el lehet távolítani. Teljes ficam esetén a konzervatív kezelés nem eredményes, de a műtéti eredmények sem egyértelműen jók.

Kezeletlenül gyengeség és kényelmetlen érzés maradhat vissza, különösen megerőltető, fejmagasság felett végzett munka során. A helyreállító műtétek egyik lehetősége a kulcscsont külső végéről egy kis darab eltávolítása, majd a lebegő kulcscsont lehorgonyzása a biceps ínával, és egy csavarral a kulcscsont és a lapocka hollócsőr-nyúlványa között.

Várható eredmény

Teljes ficam után mozgásbeszűkülés maradhat vissza. Késői szövődmény lehet a kulcscsont és lapocka közötti ízület artrózisa; ezt általában konzervatívan lehet kezelni, nagy fájdalom esetén a kulcscsont külső végét eltávolítják.

Gyógyulás, utókezelés: általában 2-3 hét rögzítés szükséges, a mozgásképesség 4-6 hét után áll helyre.

A szegycsont és kulcscsont közötti ízület sérülése igen ritka, a kulcscsont belső része előrefelé ficamodik. A ficamot viszonylag könnyű helyretenni, a csontvégre kifejtett direkt nyomás és a váll egyidejű ellazításával, de a kulcscsont helyben tartása problémát okoz, így általában a sérültnek bele kell törődnie a kialakult kozmetikai probléma elfogadásával, és az időnként terhelésre jelentkező fájdalommal. Ezzel szemben, ha a kulcscsont hátrafelé ficamodik, sérülést okozhat a kulcscsont mögött haladó erekben és idegekben, így helyretétele sürgősségi feladat.
kulcscsont, AC ízület, ficam

2009-01-15 12:58:50

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop