A rotátor köpeny (forgató izomcsoport) sérülései

A rotátor köpeny a forgató izmok inainak köpenyszerű képződménye, mely az ízületi tokot szorosan körülveszi és az ízület stabilizálásában játszik fontos szerepet.

| InforMed Hírek29   InforMed | Glanz, J.

Kép: Coastal Orthopedics

Az izomköpeny betegségei három alapvető mechanizmusra  vezethetők vissza. Az izomköpeny fáradásos elfajulása, sérülése, illetve a  Az izomköpeny betegségei három alapvető mechanizmusra  vezethetők vissza. Az izomköpeny fáradásos elfajulása, sérülése, illetve a vérellátás károsodása.      .      

A fáradásos elfajulás során, mely a kor előrehaladtával egyre nagyobb eséllyel következik be, apró szakadások jelentkeznek, melyek kötőszövetesen gyógyulnak, ami meszesedéshez vezethet.
Sérülés során a lapockacsont feletti izom ina sérül, mely leggyakrabban nehéz súly emelése, vagy esés kivédése során jelentkezik. Előfordulhat, hogy a sérülés során a köpeny a lapockacsont nyúlványa alá szorul.

A vérellátás károsodása a gyógyulási folyamatot nyújtja meg, illetve a fájdalom elhúzódásában játszik fontos szerepet.A rotátor köpeny elváltozásai öt többé-kevésbé elkülöníthető betegségcsoportba sorolhatóak.

A heveny íngyulladás

Meszes lerakodások jelentkeznek a lapocka feletti izom inának területén. A meszesedés önmagában nem okozna fájdalmat, sokkal inkább a lerakódással együtt jelentkező vérbőség és az int körülvevő duzzanat. Az általában fiatalabb betegekben jelentkező gyulladás gyorsan, akar órák alatt alakul ki, és elviselhetetlen fájdalommá fokozódhat. Néhány napon belül a fájdalom megszűnik és a normális funkciók visszatérnek.

Kezelés során az ízületet nyugalomba helyezik és esetleg nem szteroid jellegű gyulladáscsökkentők adásával csillapítják a fájdalmat. Erős fájdalommal járó esetekben egyszeri szteroid és helyi érzéstelenítő tartalmú injekció adásával enyhíthetik a fájdalmat.

Krónikus íngyulladás

Akkor alakul ki, ha a rotátor köpenyben sorozatos apró sérülések során az ín vérellátása károsodik. Ez leggyakrabban úgy alakul ki, hogy az ín a lapockacsont nyúlványa alá beszorulás, illetve ha a kulcscsont és lapockacsont közötti ízületi felszíneken csontkinövések keletkeznek. Leggyakrabban 40 és 60 éves kor között jelentkezik a betegség a vállcsúcs és a deltaizom fájdalmával.

Jellemzően éjszaka erősödik a fájdalom és olyan egyszerű mozdulatok során jelentkezik, mint egy kabát felvétele.
Általában a kar emelése a középtájon a legfájdalmasabb. Gyakran a váll mozgása közben ropogás észlelhető.
A röntgenvizsgálat a felkarcsont közelében mészlerakódásokat mutathat, az ultrahang és mágneses rezonancia vizsgálatok a köpeny sérülését mutathatják ki. Ha az elváltozás sokáig áll fenn, az izomköpeny annyira sérülhet, hogy a felkarcsont feje az ízületi tokból ficamodhat. A krónikus folyamatok végül ízületi kopáshoz és a vállízület mozgásának erős beszűküléséhez vezet.

Kezelésében néhány esetben a nem-szteroid gyulladáscsökkentők hatásosak lehetnek, de helyi érzéstelenítő és szteroid tartalmú injekciók ízületbe adása is hatásos lehet. Ha a tünetek nem múlnak, műtét elvégzése válhat szükségessé.

Rotátor köpeny szakadás

Gyakran következik be íngyulladás után, általában részleges a szakadás. Teljes ínköpeny szakadás általában sérülés után következik be. A sérülés leggyakrabban 45 és 75 éves kor között jelentkezik.
A fájdalom a sérülés pillanatában kialakul és a sérült nem képes a karját oldalra emelni. Gyakran fordul elő, hogy a sérültek nem keresnek segítséget, illetve nem megfelelő tanácsokkal látják el őket. Ha a sérülés részleges, a tünetek fokozatosan csökkenhetnek, és a működés visszatérhet. Amennyiben teljes sérülés áll fenn a fájdalom hamar csökkenhet, de az izomerő jelentősen károsodhat.

A sérülés után közvetlenül a kezelés konzervatív módon kezdődik helyi érzéstelenítő adásával, gyógytorna megkezdésével. Általában 3 hét után állapítható meg a sérülés mértéke. Ha teljes szakadás áll fenn, fiatalabb  korban a műtéti megoldást javasolják. A részleges sérülések nem igényelnek műtétet, csak akkor, ha állandó fájdalmat okoznak

| rotátor köpeny, váll
2023-07-27 17:11:47
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop