A váll krónikus instabilitása

Mivel a vállízület mozgása igen sokirányú, ennek ára az ízület stabilitása. Az ízületi tok csontos alapja nagyon sekély, az ízületet a vápa porcos pereme és a környező inak és izmok stabilizálják. Ha ezek a képletek sérülnek, az ízület instabillá válik, és a visszatérő ficamok elkerülhetetlenek lesznek. A ficamok történhetnek előre, hátra vagy különböző irányokba.

váll instabilitás, ismétlődő vállficam | Sérülések és mozgásszervi betegségek   InforMed | Glanz, J.
Előre történő ficam leggyakrabban sérülés után következik be, amikor a felső végtag kifelé forgatott, nyújtott és kissé emelt helyzetben van. Az ilyen ficamok teszik ki az összes vállficam 95 százalékát. Gyakori, visszatérő ficamok együtt járnak a porcos ízületi szél sérülésével is. Ilyenkor szükségessé válhat az izületi tok műtéti úton történő megerősítése.

Hátra történő ficam viszonylag ritka, erős erőbehatásra következik be, mely során a kar kicsavart helyzetben van. Jelentkezhet elülső ficamot követően, így felismerése még nehezebb.  Kezelése általában konzervatív módon, a vállizmok megerősítésével történik.

Különböző irányú ficam nagyfokú ízületi lazaság következtében alakulhat ki. A betegek a vállat kis megerőltetésre is képesek az ízületi tokból kificamítani bármilyen irányba. Kezelése nagyon ritkán történik műtéti úton, a vállizmok megerősítése, gyógytorna végzése hatásos a kezelésben.
| váll instabilitás, ismétlődő vállficam
2008-09-25 13:39:49
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop