Hirdetés

Váll artroszkópia

A vállízület a test legsérülékenyebb ízülete, a ficamok fele a vállízületben jön létre. Bonyolultságát a rendkívül nagy mozgásterjedelem minden pontján szükséges stabilitás - az ezt biztosító mozgató- és rögzítőapparátus magyarázza.

artroszkópia, vállízület, rotátor sérülés. ízületi egér, vápa perem, burzitisz, akromiolasztika |

InforMed Hírek15   InforMed | Balogh, P.


Az ízület kellő stabilitását részben a környező izomcsoportok, részben a csontos ízületi vápát nagyobbító rostos-porcos perem valamint a róla eredő összetett szalag adja.

Két fő csoportra osztható a vállízület sérülése, illetve megbetegedése:

1. a vállízületen belüli elváltozások
  • a felkarfej és ízvápa porcfelszínének sérülése, vagy kopása, esetleges porcelválással, szabad ízületi testtel.
  • az instabilitást (ficamot, elakadás-, kattanásérzést) okozó rostos-porcos perem és a szalagrendszer sérülései.
2. a vállízületen kívüli elváltozások.

A vállcsúcsi nyúlvány és a beforgató izomcsoport által alkotott "ízület" karemelési nehézséget, fájdalmat, vagy teljes felemelési képtelenséget okozó megbetegedései.
  • a vállcsúcsi nyúlvány alsó felszínének térszűkítő csontkinövése.
  • a résben elhelyezkedő - csúszást biztosító - nyálkatömlő (bursa) megbetegedése, krónikus vagy heveny gyulladása, sérülés miatti bevérzése.
  • a felkarfejet és így a vállízületet felülről borító beforgatóizmok (rotátorok) inas lemezének fájdalmát, kattanást, vagy recsegést okozó részleges, vagy teljes, karemelési nehézséggel járó szakadása.
A vállízület artroszkópos (ízületi csőtükrözéses) operatív - terápiás és diagnosztikus beavatkozásai egyre nagyobb szerepet játszanak a vállbetegségek ellátásában.

A vállízület diagnosztikus artroszkópiájának relatív javallatai:

1. sérülés után, aránylag jó vállfunkció mellett konzervatív kezelés után megmaradó, tartós vállfájdalom (bizonytalan kórelőzmény és radiológiai kép).

2."tüneti instabilitás" - ízületi kattanás, elakadás (labrum, kosárfül, vagy lebenyes szakadása, kóros ficam vagy félficam nélkül, vagy a kétfejű karhajlító - bicepsz - ízületen belül futó inának szakadása).

3. a forgató izomcsoport inas lemezének részleges sérülése.

4. a lapocka vállcsúcsnyúlványa alatti tér megbetegedéseinek nyitott műtétje előtt - az esetleges társsérülések, vállízületen belüli elváltozások tisztázása.

Az operatív artroszkópia lehetőségei

1. fiatal beteg friss vállficama esetén, vagy ismétlődő ficam ellátásakor, amikor a leszakadt stabilizáló szalagot és rostporcos peremet csontfuratokba vezetett öltésekkel rögzítjük vissza eredeti helyére.

2. a vállízület porcfelszínének leválása: az időleges elakadást, fájdalmat okozó szabad ízületi test (ízületi egér) eltávolítása.

3. a bicepszín szakadása után az ízületen belül maradt (1 centiméternél hosszabb) íncsonk artroszkópos eltávolítása, mivel az az ízületi résbe csúszva elakadást okozhat.

4. a vápát nagyobbító rostporcos perem fájdalmas elakadást okozó, kosárfülszerű vagy lebenyes szakadt részeinek eltávolítása.

5. a vállízület feletti “ízület" beszűkülését okozó csontkinövéseket, a nyálkatömlő megvastagodását okozó, térszűkítést, recsegő, fájdalmas gyulladása, meszes elfajulása esetén a kóros szöveteket eltávolíthatjuk.

A rotátor köpeny inának az ín nem teljes vastagságára kiterjedő szakadása esetén a csúszást akadályozó felszín egyenetlenség szintén legyalulható. Mivel azonban az ín vastagsága, csökken, ezért fiataloknál, rendszeres fizikai munkát végzőknél, sportolóknál nem javasolt . Ilyenkor-nyitott műtét során a sérülés kimetszésétől, az inas lemez varratától várható jó funkció.

artroszkópia, vállízület, rotátor sérülés. ízületi egér, vápa perem, burzitisz, akromiolasztika

2018-07-15 14:45:18

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop