Hirdetés

Vállficam

A vállficam gyakori sérülés; a felkarcsont feje általában előre, illetve a hónaljárok felé történik, a hátsó ficam ritka, epilepsziás roham vagy súlyos áramütés után gyakoribb.

vállficam, váll, törés |

Sérülések és mozgásszervi betegségek   InforMed | Glanz, J.


Kezelés

A ficam helyretételéhez a beteget elaltatják, az ellazult izomzat lehetővé teszi a helyretételt. Ha az altatás ellenjavallt, a beteget hasra fektetik, a lelógó kar súlya megkönnyíti a helyretételt, vagy székre ültetve, a széktámlát emelőként használva teszik helyre a vállficamot. Ezután röntgenfelvételt készítenek, hogy ellenőrizzék, sikeres volt-e a helyretétel, és kizárják a törést. Amikor a beteg teljesen felébredt, felkérik, hogy emelje fel a karját, kizárva ezzel a hónalji ideg sérülését.

A beavatkozás célja a ficam helyretétele

Szövődmény: a ficam maga, illetve a helyretétel töréssel illetve idegsérüléssel járhat.

Egyéb kezelési lehetőség: ha a ficam régebben fennáll, a helyretétel csak a vállízület feltárásával lehetséges.

Kezeletlenül a ficam rokkantsághoz, súlyos mozgásbeszűküléshez vezet.

Várható eredmény

A vállízület működése 3-4 hét alatt helyreáll. Előfordulhat a rotátor mandzsetta sérülése, főleg idősebb korban, később műtétet igényelhet. A hónalji verőér is sérülhet. A hónalji ideg vongálódhat, a sérülés általában néhány hét után magától rendbejön. Töréses ficam esetén feltárás és belső rögzítés szükséges.

Ha a vállízületi vápa, vagy a vápa porcos szegélye, illetve az ízületi tok is megsérült, illetve a felkarcsont fején benyomat keletkezett, a ficam kiújulhat. A visszatérő vállficam kezelése műtéti. Elülső ficam esetén az ízületi tok elülső részének helyreállítása általában eredményes. A vápa porcos szegélyét a vápa peremébe helyezett speciális kis csavarokhoz rögzített fonalakkal illesztik a helyére. A visszatérő hátsó ficam műtétje során a csontműtétet a lágyrészek helyreállításával kell kombinálni.

Gyógyulás, utókezelés: egyszerű ficam után a kart egy-két hétig rögzítik, majd tornagyakorlatokat kell végezni, a kar egyidejű emelését és kifelé forgatását legalább három hétig kerülni kell. A teljes funkció 3-4 hét alatt áll helyre.

vállficam, váll, törés

2019-05-28 12:35:11

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop