Legutóbbi cikkek

A rotátor köpeny (forgató izomcsoport) sérülései

A rotátor köpeny a forgató izmok inainak köpenyszerű képződménye, mely az ízületi tokot szorosan körülveszi és az ízület stabilizálásában játszik fontos szerepet.


3 ok, amiért vállfájdalom alakulhat ki

A vállfájdalom jelentkezhet hirtelen, vagy kialakulhat fokozatosan, egyre erősödve az évek során is. A kezelésében mindenképpen kulcsfontosságú, hogy feltárd, mi okozza a panaszokat, mert csakis így szüntethető meg tartósan a váll fájdalma.


Váll artroszkópia

A vállízület a test legsérülékenyebb ízülete, a ficamok fele a vállízületben jön létre. Bonyolultságát a rendkívül nagy mozgásterjedelem minden pontján szükséges stabilitás - az ezt biztosító mozgató- és rögzítőapparátus magyarázza.


Vállízületi kopás

Általában valamilyen más elváltozás, mint veleszületett fejlődési rendellenesség vagy sérülés következtében alakul ki. A betegek ötven-hatvan évesek, fő panaszuk a válltáji fájdalom, amit gyakran előz meg egyéb vállízületi betegség.


A váll krónikus instabilitása

Mivel a vállízület mozgása igen sokirányú, ennek ára az ízület stabilitása. Az ízületi tok csontos alapja nagyon sekély, az ízületet a vápa porcos pereme és a környező inak és izmok stabilizálják. Ha ezek a képletek sérülnek, az ízület instabillá válik, és a visszatérő ficamok elkerülhetetlenek lesznek. A ficamok történhetnek előre, hátra vagy különböző irányokba.


A kulcscsont és a lapockanyúlvány közötti ízület sérülései

Vállra eséskor részleges ficam jöhet létre az ízületben; ha súlyosabb a sérülés, a kulcscsont és a lapocka közötti szalagok is elszakadhatnak, így az ízület teljes ficam keletkezik. Jellemzően a sérült egy ujjal rá tud mutatni a sérült területre.


Lapockatörések

Többnyire nagy erőbehatások következtében keletkeznek, gyakran együtt járva bordatöréssel. Jellemzően a váll mozgása fájdalmas, de mozgásterjedelme teljes. A röntgen képen a lapocka testének vagy nyakának törése ábrázolódik.


Vállficam

A vállficam gyakori sérülés; a felkarcsont feje általában előre, illetve a hónaljárok felé történik, a hátsó ficam ritka, epilepsziás roham vagy súlyos áramütés után gyakoribb.


Web Design & Development Prowebshop