Mellkascsövezés

A beavatkozást leggyakrabban mellűri vér, vagy levegőgyülem, illetve a kettő egyidejű fennállása miatt végezzük. A diagnózis felállítását röntgen vizsgálat segíti elő.

mellkascsövezés, légmell, vérgyülem, mellüreg, mellüreg | Sérülések és mozgásszervi betegségek   InforMed | Glanz, J.
Kezelés

A beavatkozást erre a célra kifejlesztett műszer: fém hüvely és belevezetett nyárs segítségével történik. Elöl a második bordaközben, vagy oldalt 4 – 5 cm-el a rekeszizom tapadása felett, helyi érzéstelenítésben 1-2 cm-es bőrmetszésen keresztül két borda között a mellüregbe vezetjük a műszert, melyen keresztül több oldalnyílással ellátott műanyag csövet vezetünk be, melyet szívórendszerrel kötünk össze

Az eljárás célja az egyik, vagy mindkét oldali tüdőfél összenyomatásának, ezáltal a légzőfelszín csökkenését okozó vér- és levegőgyülem mielőbbi eltávolítása.

Szövődmények

A bordaközi képletek – artéria, véna, ideg – és a tüdő sérülhetnek. Vérzés esetén a mellkas megnyitása válhat szükségessé, az idegsérülés helyi feltárással látható el. A mellüreg megnyitása és a drain behelyezése ritkán gyulladáshoz vezet, mely elhúzódó utókezelést, un. öblítő–csövezést igényel. A gyulladás következményeként vastag mellhártyakéreg alakulhat ki végleges légzési nehezítettséggel.

Egyéb kezelési lehetőség nincs, a beavatkozás nagyobb mennyiségű mellkasi vér és levegőgyülem eltávolításának a legkíméletesebb és leggyakrabban használt módszere. A mellkascsövezés szükség esetén történhet egyszerre mindkét oldalon is.

Kezeletlenül
légzési és keringési elégtelenség léphet fel a tüdő összenyomatása, valamint a két tüdő közötti tér, a gátor üreg ellenoldalra történő átnyomása, az itt futó és a szívbe ömlő nagy vénák megtöretése miatt.

Várható eredmény

A mellűri levegő, illetve vérgyülem megszüntethető néhány napos (5–7) folyamatos szívás alkalmazásával. A vérzés és légáteresztés megszűnik, a tüdő kitágul.

Gyógyulás, utókezelés

Amikor a tüdő kitapadt, a mellkascsövet eltávolítjuk, ezután a sérültek általában azonnal mobilizálhatók, két – három hét pihenés, ez alatt végzett rendszeres légzőtorna után korábbi tevékenységüket folytathatják.


| mellkascsövezés, légmell, vérgyülem, mellüreg
2009-01-15 11:55:17
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop