Rekeszizom sérülés

A baloldali rekeszizom szakadásán keresztül hasűri szervek türemkedhetnek részlegesen, vagy teljesen a bal mellüregbe. Ez az állapot nem csak a keringést és légzést rontja a szív és tüdő nyomatása által, hanem a mellüregbe került szervek vérellátásának zavarához is vezethet. A gyomor-, vagy bélfal elhal, ezen keresztül kórokozók, gyomor- vagy béltartalom jut a mellüregbe, mely életveszélyes gyulladás forrása.<

hasüreg, rekeszizom, mellüreg, hasüreg, mellüreg | Sérülések és mozgásszervi betegségek   InforMed | Glanz, J.
Kezelés

Előzetes mellkasi és nyelési röntgen, szükség esetén endoszkópos vizsgálat segítik a rekeszsérülés kórismézését. A biztonságos megoldás a mellkas és has egyidejű megnyitása. A műtét során a hasi szerveket visszahelyezzük, ha falukon elhalás van, kimetsszük, majd a rekeszizom sérülését elvarrjuk. A műtét végén a mellüregbe és a hasüregbe csöveket helyezünk be 3-4 napig.

A műtét célja a mell- és hasüreg közötti élettani „határ” helyreállítása, mely mind a mellkasi, mind a hasi szervek normális működésének alapfeltétele.

Szövődmény lehet a mindkét testüregben egyszerre, vagy csak a mellkasban, illetve a hasüregben fellépő gyulladás, mely életveszélyes állapot lehet, kezelése elhúzódó mellkasi öblítő-csövezés, illetve ismételt hasi feltárást tehet szükségessé.

Egyéb kezelési lehetőség: a rekeszsérülés, ha nem nagy kiterjedésű, ellátható mellkasi illetve hasi feltárásból egyaránt. A hasüreg felől nehezebb a rekeszizom szakadásának elvarrása, a mellkas felőli varrat a rekesz közelsége miatt könnyebben végezhető el.

Kezeletlenül a rekesz szakadása a hasi nyomásfokozódás miatt növekedhet, a mellkasba türemkedő szervek falának vérellátási zavara, az ennek következtében fellépő gyulladásos szövődmények kialakulásának veszélye megnő. A tüdő összenyomatása, a gátorüreg ellenoldalra átnyomódik, a légzés és keringés romlása fokozódik, és az esetleges hasi szövődményekkel együtt életveszélyes állapot alakul ki. A később felismert rekeszszakadások is műtéti megoldást igényelnek.

Várható eredmény

A rekeszizom szakadásának sikeres ellátása esetén mindkét testüregben visszaállnak az élettani viszonyok, a légzés és az emésztőrendszer működése rendeződik.

Gyógyulás, utókezelés

A műtét után, ha a behatolás vonalában a bordák porcos íve is átvágásra került, óvatos mobilizálás szükséges 3 – 4 hétig. Sikeres beavatkozás után 6 héttel a sérült korábbi tevékenységét folytathatja.

| hasüreg, rekeszizom, mellüreg
2009-01-15 12:13:07


Bordatörés, zúzódás

A mellkas zúzódása, nőknél az emlő bevérzése, bordatörések súlyosabb panaszokat okoznak, mint várnánk. Szerencsére az enyhébb mellkasfali sérülés gyakoribb, az al...


Delfinnel ütközött egy szörfös Ausztráliában

Medencetájéki külső és belső sérülésekkel került kórházba Ausztráliában egy fiatal férfi, aki szörfözés közben delfinnel ütközött össze a tengerben.


Síbalesetet szenvedett Merkel kancellár

Síbalesetet szenvedett Angela Merkel Svájcban, a német kancellárnak a medencecsontja részleges törése miatt több hetes pihenőt kell tartania - közölte hétfőn Steffen ...


hirdetés