A mellhártya-megvastagodás eltávolítása mellkasi feltárással

Nem gyógyuló, vagy nem kezelt mellűri vérgyülem esetén a tüdőt és a mellkasfalat belülről fedő mellhártya egy idő után megvastagodik, un. pleura callus képződik, mely akár több cm vastag is lehet; emiatt a tüdő részlegesen, vagy teljesen képtelen kitágulni, a mellkasfal mozgása korlátozódik. Ilyen esetben mellhártyakérget kiirtjuk.<

mellhártya, pleura, callus, kallusz | Sérülések és mozgásszervi betegségek   InforMed | Ábrahám, L.; Glanz, J.
Kezelés

A mellkast megnyitjuk, csaknem mindig részleges bordaeltávolítást végzünk. Fokozatosan távolítható el a megvastagodott mellhártya a tüdő felszínéről, a mellkasfalról, illetve a rekeszi felszínről is.

A műtét célja a légzési panaszok megszüntetése.

Szövődmények

A szívósan tapadó mellhártyakéreg lefejtése tüdősérülést és vérzést okozhat. A vérgyülem elfertőződése gennyes mellhártyagyulladáshoz vezethet, gyógyítása hosszas öblítő-csövezést igényelhet.

Egyéb kezelési lehetőség nincs, a mellhártyakéreg megszüntetése csak műtéti úton lehetséges.

Kezeletlenül a mellhártya tovább vastagodik, a mellkasfal behúzódik, fokozódó légzési és keringési nehezítettség alakul ki, mely végleges.

Várható eredmény

A beavatkozás kellő időben történő végzésével a tüdő kitágul, a légzési panaszok jelentősen csökkennek, vagy teljesen megszűnnek.

Gyógyulás, utókezelés: a műtét után 4 – 6 héttel a beteg normális tevékenységét folyathatja, nehéz fizikai munka azonban még hosszabb ideig nem ajánlott.

| mellhártya, pleura, callus, kallusz
2009-01-15 12:03:09
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop