A vastagbél varrata – részleges kimetszése

Áthatoló, vagy tompa hasi sérülést követően, ha gyanú van bélsérülésre, erős hasi fájdalom, izomvédekezés a hasfalban előzetes röntgen és ultrahang vizsgálat után azonnal műtét végzendő.

vastagbélsérülés, vastagbél varrat | Sérülések és mozgásszervi betegségek   InforMed | Ábrahám, L.
Kezelés
A hasüreg megnyitása után a vastagbélsérülést megkeressük. Kisebb sérülés elvarrható, nagyobb szakadás, vagy a bélfal elhalása miatt a sérült szakaszt kimetsszük, és a bél folytonosságát helyreállítjuk.
A műtét célja a vastagbélsérülés ellátása
Szövődmények:
A vastagbél nagyfokú fertőzöttsége miatt fokozott a hashártyagyulladás és varratelégtelenség veszélye. A szövődmények 4 – 5 nappal a műtét után jelentkeznek, megoldásuk újabb beavatkozást jelenthet. Szükség esetén a vastagbél hasfalra való kivezetésére is sor kerülhet.
Egyéb kezelési lehetőség nincs, a vastagbél sérülések ellátásának legismertebb és leggyakrabban végzett módja a hasüreg megnyitása útján történő bélvarrat, vagy kimetszés.
Kezeletlenül gyorsan kialakuló, végzetes kimenetelű hashártyagyulladáshoz lép fel.
Várható eredmény
Jól tartó varratok rövid időn belül gyógyuláshoz vezetnek, a bélműködés megindul, szövődménymentes esetben a gyógyulás teljes.
Gyógyulás, utókezelés
A műtét után a beteg három napig szájon át nem táplálható, majd csak folyadékot ihat. Újabb három nap múlva pépes, majd szilárd táplálékot fogyaszthat, ha nincs szövődmény.
Sikeres beavatkozást követően egy héttel a beteg otthonába bocsátható, egy hónap múlva korábbi tevékenységét folytathatja.
| vastagbélsérülés, vastagbél varrat
2009-01-15 12:23:56
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop