Hirdetés
Hirdetés

A vékonybél sérülésének ellátása varrat vagy részleges kimetszés útján

Tompa, vagy áthatoló hasi sérülést követően, ha gyanú van bélsérülésre – erős hasi fájdalom, izomvédekezés a hasfalban – előzetes röntgen és ultrahang vizsgálat után azonnal műtét végzendő.

vékonybélsérülés, varrat | Sérülések és mozgásszervi betegségek   InforMed | Ábrahám, L.; Glanz, J.
Kezelés

A hasüreg megnyitása után felkeressük a sérült bélkacsot, vagy bélkacsokat. Kisebb szakadás esetén elég az elvarrás, nagyobb sérülésnél, vagy bélfodor szakadás esetén, (mely bélfal elhalással jár), az érintett bélszakaszt eltávolítjuk, majd a bél folytonosságát helyreállítjuk. A műtét alatt gyomorszondát vezetnek be, mely 4 5 napig marad bent. A sérült három napig szájon át táplálékot nem kap, ezt követően ihat. Ha szövődmény nem lép fel, újabb három nap múlva pépes, majd szilárd táplálék fogyaszthat.

A műtét célja a sérülés ellátása

Szövődmények:

A hasüregben lévő üreges szervek, így a vékonybél átszakadásának ellátása után mindig számítani kell, hashártyagyulladás kialakulására, vagy varratelégtelenségre, mely az esetek kis részében ismételt műtéti beavatkozást jelent.

Egyéb kezelési lehetőség: a bélsérülések ellátásának leggyakrabban végzett módja a hasüreg megnyitásával végzett bélvarrat, vagy kimetszés.

Kezeletlenül a sérülés végzetes kimenetelű hashártyagyulladáshoz vezet.

Várható eredmény: jól tartó varratok esetén a bélműködés megindul, rövid időn belüli gyógyuláshoz vezetnek.

Gyógyulás, utókezelés

Sikeres beavatkozást követően egy héttel a beteg otthonába bocsátható, négy hét múlva korábbi tevékenységét folytathatja.

| vékonybélsérülés, varrat
2009-01-15 12:22:25
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop