Bordatörés, zúzódás

A mellkas zúzódása, nőknél az emlő bevérzése, bordatörések súlyosabb panaszokat okoznak, mint várnánk. Szerencsére az enyhébb mellkasfali sérülés gyakoribb, az alábbiakban ezekről lesz szó. A kezdetben semmiségnek vélt sérülés után a beteget fokozatosan kialakuló mellkasi panaszok viszik orvoshoz.

mellkasfal, sérülés, baleset, bordatörés | InforMed Hírek14   InforMed | Pellek, S.

Nagyobb erőbehatásnál szövődményként légmell, mellkasi bevérzés, tüdőzúzódás, fedett hasi sérülés jöhet létre. A többszörös bordatörések is kórházi megfigyelést és kezelést igényelnek. Ha a bordák sérülése a mellkas alsó területeire terjed, akkor a has gondos vizsgálata is szükséges.

Életkori sajátosságok

A fiatalabb sérültek fájdalomtűrő képessége nagyobb, "csak egy röntgen miatt" jelentkeznek baleseti sebészeti szakrendelésen. A középkorú és idős betegek közvetlenül a sérülést követően kérik szakvizsgálatukat, melynek oka a kornak megfelelő mellkasfali sajátságokból adódik.

A kisgyermekek mellkasa rugalmas, az ütések rendszerint töréseket nem okoznak, viszont súlyos belső sérüléseket okozhatnak, általában pár nap múlva jelentkeznek, ezért megfigyelésük célszerű.

Az életkor előrehaladtával a mellkas merevebbé válik, mozgásai beszűkülnek. A tüdőállomány is magán hordozza az életkori sajátosságokat (idült hörghurut, tüdőtágulat, stb.), a sérülések fokozott panaszokkal járnak.

A középkorú és náluk idősebb sérültek hosszú lefolyású "betegségekbe" keveredhetnek. A bordák töréseit komolyan kell venni.

Szövődmények

Az első vizsgálatnál készült mellkasröntgen néha törést nem igazol, de a mély légvételre jelentkező mellkasi fájdalom erre utal. A fájdalom miatt a légvételek felszínessé válnak, a tüdő nem tud megfelelő mértékben szellőzni. A rosszul működő tüdőterületeken a légcsövek által termelt váladék nem tud kiürülni. A nyák jó táptalaj a kórokozóknak. Dohányosoknál a mellkasfali sérülés szövődményei hatványozottan jelentkeznek.

Kezelés

Korai kezeléssel a szövődmények elháríthatók. Mellkasfali sérülést követően azonnal jelentkezzen szakorvosnál, hogy a sérülés mértékét megállapíthassa, és a korai kezelést meg tudja kezdeni.

Egy vagy két borda törése járóbetegként is kezelhető, a beteg korát és általános állapotát figyelembe véve. Fájdalomcsillapítók adása mellett nyákoldó készítmények, néha antibiotikum adása is szükséges. Jó hatású a kamillás inhalálás. Légzőtornával a légutak nyitva tarthatók, ez általában luftballon fújását jelenti.

A gyógykezelésben a betegnek is aktívan részt kell vennie. A korán megkezdett orvosi kezelés és a beteg aktív együttműködése esetén számíthatunk korai sikerre.

| mellkasfal, sérülés, baleset, bordatörés
2018-03-12 15:56:40
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop