Hirdetés

Lépsérülés ellátása

Leggyakrabban a bal mellkasfélen az alsó bordák magasságában, vagy a has bal oldalának felső részén történt tompa, vagy áthatoló sérülés következtében sérülhet a lép is. A lépet finom tok veszi körül, melynek szakadása mindig vérzéshez vezet, melynek erőssége a lépsérülés nagyságától függ

hasi sérülés, lépsérülés, bordatörés, Pneumococcus, lépeltávolítás |

Sérülések és mozgásszervi betegségek   InforMed | Ábrahám, L.; Glanz, J.

Kezelés

Lépsérülés gyanúja esetén hasi ultrahang vizsgálat, esetleg CT vizsgálat történik. Ha a lép körül vagy a hasüregben vér van, azonnal műtétet végzünk. A lép kapujában lévő ereket lekötjük, majd átvágjuk. A lép helyére és a hasüreg legmélyebb pontjára csövet helyezünk az ott meggyült váladék, esetleges utóvérzés kivezetésére. A csövek a 4 – 5 nap múlva távolítjuk el.

A műtét életmentő beavatkozás

Szövődmények

A hasnyálmirigy farki részének sérülése, mely a leggondosabb műtéti technika mellett is bekövetkezhet. Ez a műtét utáni időszakban lázas állapothoz vezethet, hasnyálmirigysipoly, esetleg tályog alakulhat ki. A sipoly gyógyulása hosszú, türelmet igénylő folyamat, míg a fertőzött tályog újabb műtéti beavatkozást tesz szükségessé. Mellkasi szövődmények bal oldali mellhártyagyulladás, illetve tüdőgyulladás lehetnek.

Egyéb kezelési lehetőség a lép megtartása megkísérelhető, ha a lép szakadása felszínes, a vérzés szivárgó jellegű. Speciális ragasztó csíkkal, vagy finom öltésekkel, esetleg elektromos késsel a vérzés megállítható. Ilyen beavatkozás után a beteget szorosan megfigyeljük, mert a vérzés megismétlődhet. Ez esetben újabb műtét válik szükségessé, melynek során a lép eltávolításra kerül.

Kezeletlenül igen ritkán a lép körüli vérömleny miatt a vérzés megáll, és a beteg spontán gyógyul, azonban a lépsérülés műtéti megoldást igényel az elvérzés veszélye miatt.

Várható eredmény

Ha szövődmény nem lép fel, teljes gyógyulás várható. Azonban mivel a lép a vérkeringésbe jutott kórokozók elpusztításában fontos szerepet játszik, eltávolítása felnőtteknél krónikus, vagy visszatérő fertőzésekhez vezethet. Ennek kivédésére évek óta alkalmazzák a PNEUMOVAX 23 nevű védőoltást, mely öt évenként ismétlendő.

Gyógyulás, utókezelés

A műtét utáni napon a sérült folyadékot fogyaszthat, a bélműködés megindulását követően pedig táplálható. Egy hét után a beteg hazaengedhető, további négy hét múlva korábbi tevékenységét folytathatja.

hasi sérülés, lépsérülés, bordatörés, Pneumococcus, lépeltávolítás

2009-01-15 12:19:37

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop