Hirdetés
Hirdetés

Májsérülés

A hasüreg felső részét érő tompa vagy áthatoló sérülés okozhat különböző nagyságú és mélységű repedéseket, szakadásokat a máj szövetében, mely vérzéssel jár. A nagyobb epeutak, vagy az epehólyag sérülése epefolyáshoz, az epevezetékbe kerülő vér pedig az epevezetéket elzárja és sárgaságot okoz.<

hasi sérülés, májsérülés | Sérülések és mozgásszervi betegségek   InforMed | Glanz, J.
Kezelés:

A kivizsgáláshoz nélkülözhetetlen a hasi ultrahang, vagy CT vizsgálat. A műtét során a felületesebb szakadásokat külön erre a célra kifejlesztett májvarró készlettel elvarrjuk, a mélyebb sérülések miatt részleges májszövet-, ritkán májlebeny eltávolítást végzünk.

A műtét célja a sérülés ellátása.

Szövődmények

A májszövet törékeny, igen vérzékeny, ezért különösen fontos a lehető legpontosabb vérzéscsillapítás és az epecsorgás megszüntetése. Ha a vérzés nem csillapítható teljesen, a sérült részt gézcsíkokkal kitömjük, majd 3 – 4 nappal később, amikor a vérzés megszűnt követően újabb műtéttel eltávolítjuk. A sérült epehólyagot mindig eltávolítjuk. Utóvérzések miatt nem ritka az újabb feltárás.

A műtét utáni szakban gyakran elhúzódó lázas állapot észlelhető, mely antibiotikus kezelést igényel.

Egyéb kezelési lehetőség: mély és erősen vérző repedések esetében a máj steril, a műtéteknél használt szövetkendővel végzett szoros beborítása. Két-három nap után újabb feltárásból távolítjuk el a leszorító kendőt. Ezzel az eljárással a májszövet esetleges részleges eltávolítása kerülhető el.

Kezeletlenül a folyamatosan vérző májsérülés elvérzéshez vezet.

Várható eredmény

Sikeres vérzéscsillapítás – elvarrás, tamponálás, vagy leszorítás útján – teljes májszövet regenerálódáshoz, gyógyuláshoz vezet.

Gyógyulás, utókezelés

A beteg a műtétet követően több napig csak folyadékot fogyaszthat, majd pépes, később szilárd táplálék adható. Szövődmény nélküli esetekben 8 – 10 nap után a beteg otthonába bocsátható, 4 – 6 hét múlva korábbi tevékenységét folytathatja.

| hasi sérülés, májsérülés
2009-01-15 12:16:46
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop