Rekeszizom sérülés

A baloldali rekeszizom szakadásán keresztül hasűri szervek türemkedhetnek részlegesen, vagy teljesen a bal mellüregbe. Ez az állapot nem csak a keringést és légzést rontja a szív és tüdő nyomatása által, hanem a mellüregbe került szervek vérellátásának zavarához is vezethet. A gyomor-, vagy bélfal elhal, ezen keresztül kórokozók, gyomor- vagy béltartalom jut a mellüregbe, mely életveszélyes gyulladás forrása.<

hasüreg, rekeszizom, mellüreg, hasüreg, mellüreg | Sérülések és mozgásszervi betegségek   InforMed | Glanz, J.
Kezelés

Előzetes mellkasi és nyelési röntgen, szükség esetén endoszkópos vizsgálat segítik a rekeszsérülés kórismézését. A biztonságos megoldás a mellkas és has egyidejű megnyitása. A műtét során a hasi szerveket visszahelyezzük, ha falukon elhalás van, kimetsszük, majd a rekeszizom sérülését elvarrjuk. A műtét végén a mellüregbe és a hasüregbe csöveket helyezünk be 3-4 napig.

A műtét célja a mell- és hasüreg közötti élettani „határ” helyreállítása, mely mind a mellkasi, mind a hasi szervek normális működésének alapfeltétele.

Szövődmény lehet a mindkét testüregben egyszerre, vagy csak a mellkasban, illetve a hasüregben fellépő gyulladás, mely életveszélyes állapot lehet, kezelése elhúzódó mellkasi öblítő-csövezés, illetve ismételt hasi feltárást tehet szükségessé.

Egyéb kezelési lehetőség: a rekeszsérülés, ha nem nagy kiterjedésű, ellátható mellkasi illetve hasi feltárásból egyaránt. A hasüreg felől nehezebb a rekeszizom szakadásának elvarrása, a mellkas felőli varrat a rekesz közelsége miatt könnyebben végezhető el.

Kezeletlenül a rekesz szakadása a hasi nyomásfokozódás miatt növekedhet, a mellkasba türemkedő szervek falának vérellátási zavara, az ennek következtében fellépő gyulladásos szövődmények kialakulásának veszélye megnő. A tüdő összenyomatása, a gátorüreg ellenoldalra átnyomódik, a légzés és keringés romlása fokozódik, és az esetleges hasi szövődményekkel együtt életveszélyes állapot alakul ki. A később felismert rekeszszakadások is műtéti megoldást igényelnek.

Várható eredmény

A rekeszizom szakadásának sikeres ellátása esetén mindkét testüregben visszaállnak az élettani viszonyok, a légzés és az emésztőrendszer működése rendeződik.

Gyógyulás, utókezelés

A műtét után, ha a behatolás vonalában a bordák porcos íve is átvágásra került, óvatos mobilizálás szükséges 3 – 4 hétig. Sikeres beavatkozás után 6 héttel a sérült korábbi tevékenységét folytathatja.

| hasüreg, rekeszizom, mellüreg
2009-01-15 12:13:07
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop