Szívsérülés ellátása

A szív varratát leggyakrabban a szív valamelyik üregébe (pitvar, vagy kamra), vagy a szíven teljesen áthatoló sérülés – leggyakrabban szúrás – esetén végezzük, a beszállítástól számított legrövidebb időn belül.

szívérülés, varrat | Sérülések és mozgásszervi betegségek   InforMed | Ábrahám, L.; Glanz, J.
Kezelés

Mellkas röntgenfelvétel után általában bal oldali elülső mellkasi feltárásból látjuk el a szív sérülését. A szívburkot megnyitva felkeressük a szív sebét, melyet varratokkal látunk el. A szív üregeit megnyitó sérülések általában jól elvarrhatók.

Életmentő műtét!

Szövődmények

A kamrák varratainál vigyázni kell, nehogy billentyűhúr kerüljön az öltésbe, szívbillentyű zárási zavart, következményes keringési elégtelenséget okozva. A koszorúerek elvarrása jól vezetett öltésekkel elkerülhető. A szív üregeit megnyitó sérüléskor a szívburkon is nyílás keletkezik, melyen keresztül a vér vagy a mellüregbe folyik, vagy a szívburokban meggyűlve megakadályozza a szív pulzáló mozgását, ezáltal szívmegállást idéz elő. A szívburok gyors megnyitásával ez a szövődmény kivédhető.

Minden szívsérülés után várható átmeneti, vagy végleges ritmuszavar, felléphetnek keringési zavarok is. Az elvarrás helyén fellépő szövetelhalás főleg idősebb korban keringési elégtelenséghez vezethet.


Egyéb kezelési lehetőség nincs, szívtáji sérülés esetén azonnali műtéti beavatkozás indokolt.

Kezeletlenül a sérült elvérzik.

Várható eredmény

Jó vérellátású szívizomzat esetén teljes gyógyulás várható.


Gyógyulás, utókezelés

Szövődménymentes esetben műtét után 4 – 6 héttel a sérült korábbi tevékenységét folytathatja.
| szívérülés, varrat
2009-01-15 12:07:40
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop