Teljes tüdőeltávolítás

Erre a beavatkozásra az adott tüdőfél nagyfokú roncsolódása, a tüdő ereinek (tüdőartéria és vénák), valamint a főhörgőnek (jobb illetve bal) repedése, szakadása miatt kerülhet sor.

tüdő, tüdősérülés, roncsolás, tüdőeltávolítás, tüdÅ‘ | Sérülések és mozgásszervi betegségek   InforMed | Ábrahám, L.; Glanz, J.
Kezelés

Előzetes mellkas röntgen és CT vizsgálat után történik a mellkas megnyitása. A fenti sérülések esetén a teljes tüdőeltávolítás a választandó megoldás. A nagyerek külön lekötése után a főhörgő varrógéppel kerül átvágásra.

A műtét célja a légzés helyreállítása, a vérzés megszüntetése.

Szövődmények

A kellő időben végrehajtott műtét életmentő lehet, azonban a jelentős légzőfelszín csökkenés, a fél tüdő elvesztése légzési és keringési panaszokhoz vezethet. A fiatal korban végzett tüdőeltávolítás kevésbé megterhelő, mint az előrehaladottabb korban, amikor a tüdő és szív szerzett betegségei gyakoribbak. Az eltávolított tüdő helyén a mellhártyaűrben savógyülem alakulhat ki, vagy légtartó marad.

Súlyos szövődmény az „üres” mellkasfélben fellépő mellhártyagyulladás, melynek végleges megoldása hosszantartó, gyakran eredménytelen mellűri öblítések után az un. thoracoplastica, azaz a csontos mellkasfal „megszüntetése”, a felső és középső bordák részleges eltávolítása útján.

Egyéb kezelési lehetőség nincs, a súlyos egyoldali tüdősérülés megoldása kizárólag a sérült tüdőfél teljes eltávolításával lehetséges

Kezeletlenül a betegelvérzik.

Várható eredmény

Még aktív korban is gyakori a munkaképesség csökkenés, az eredeti tevékenység ritkán folytatható.

Gyógyulás, utókezelés: a tüdőeltávolítás után, főleg idősebb korban, több hétig tartó légzés- és keringéstámogató kezelés szükséges.

| tüdő, tüdősérülés, roncsolás, tüdőeltávolítás
2009-01-15 12:06:11
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop