Tüdőszegmentum és tüdőlebeny eltávolítása

Tompa, vagy áthatoló mellkasi sérülés, ha nagyfokú tüdővérzéssel és légáteresztéssel jár, mellkasröntgen vizsgálat után azonnal műtétet végzünk.

tüdősérülés, szegmentum, tüdőlebeny, tüdÅ‘lebeny | Sérülések és mozgásszervi betegségek   InforMed | Ábrahám, L.; Glanz, J.
Kezelés

A mellkast megnyitva, ha a tüdőn körülirt hiány, szétesés található, és az elvarrás nem volna elegendő, vagy nem lehetséges, a sérült tüdőrészt, illetve kisebb tüdőegységeket, az ún. szegmentumokat, kiterjedtebb sérülésnél az egész tüdőlebenyt eltávolítjuk és tüdővarrógéppel elvarrjuk.

A műtét célja a vérzés és légáteresztés biztonságos megszüntetése.

Szövődmény

Lehet szöveti bevérzés, ennek elfertőződése esetén tüdőtályog és mellűri gennyedés alakulhat ki. A tüdőtályog súlyos szövődmény, a hirtelen fellépő, alig befolyásolható vérzés veszélye miatt.

Egyéb kezelési lehetőség nincs, a súlyos tüdővérzések ellátására kizárólag a sérült részek eltávolítása az egyetlen megoldás.

Kezeletlenül a tüdősérülés kivérzéshez, keringési és légzési elégtelenséghez vezet.

Várható eredmény

Aműtét után a tüdő kitágul, minden felszínén kitapad ezzel megakadályozva újabb mellűri folyadékgyülem kialakulását.

Gyógyulás, utókezelés

Minden tüdőműtét után egy-két szívócső behelyezése történik, ezek eltávolítását követően (2-4 nap) a beteg fokozatosan mobilizálható, majd 7-10 nap után otthonába bocsátható. Négy-hat hét pihenés és rendszeres légzőtorna után a beteg korábbi tevékenységét folytathatja.

| tüdősérülés, szegmentum, tüdőlebeny
2009-01-15 12:05:09
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop