Hirdetés
Hirdetés

Vérgyülem eltávolítása a mellkas feltárásával

Tompa, vagy áthatoló mellkasi sérülés hatására mellűri vérgyülem alakulhat ki, mely nem kellő eredményességgel és kellő időben történt szívó-kezelés esetén megalvad, a tüdőt összenyomva légzési nehezítettséget okozhat.

mellkas, sérülés, mellűr, vérgyülem, thorakotómia, mellűr | Sérülések és mozgásszervi betegségek   InforMed | Ábrahám, L.; Glanz, J.
Kezelés

Műtét előtt röntgen, illetve CT vizsgálatot végzünk. A feltárás altatásban történik a sérülés oldalán. A mellüreget megnyitva az alvadt vérgyülem eltávolítható mind a tüdő felszínéről, mind a mellkasfali mellhártyáról. A műtét végén szívócsöveket helyezünk be.

A műtét célja a tüdő tágulását akadályozó véralvadék eltávolítása

Szövődmény lehet mellhártyagyulladás, melynek gyógyítása elhúzódó kezelést, öblítő-csövezést igényelhet.

Egyéb kezelési lehetőség nincs, az alvadt vérgyülem eltávolításának egyedüli módja a műtét.

Kezeletlenül a csökkent légzőfelszín a vérkeringés fokozatos romlásához, vagy mellhártyakéreg, un. callus kialakulásához vezethet, újabb szövődményeket okozva.

Várható eredmény: a vérgyülem eltávolítása után a tüdő kitágul, a légzési panaszok, ha korábban nem voltak, teljes egészében megszűnnek.

Gyógyulás, utókezelés

A műtét alatt behelyezett szívócsövek eltávolítása után (3–4 nap) a beteg felkelhet, 7–10 nap után otthonába bocsátható. Rendszeresen végzett légzőtornát követően egy hónappal később korábbi tevékenységét folytathatja.

| mellkas, sérülés, mellűr, vérgyülem, thorakotómia
2009-01-15 12:11:30
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop