Legutóbbi cikkek

Szívsérülés ellátása

A szív varratát leggyakrabban a szív valamelyik üregébe (pitvar, vagy kamra), vagy a szíven teljesen áthatoló sérülés – leggyakrabban szúrás – esetén végezzük, a beszállítástól számított legrövidebb időn belül.


Teljes tüdőeltávolítás

Erre a beavatkozásra az adott tüdőfél nagyfokú roncsolódása, a tüdő ereinek (tüdőartéria és vénák), valamint a főhörgőnek (jobb illetve bal) repedése, szakadása miatt kerülhet sor.


Tüdőszegmentum és tüdőlebeny eltávolítása

Tompa, vagy áthatoló mellkasi sérülés, ha nagyfokú tüdővérzéssel és légáteresztéssel jár, mellkasröntgen vizsgálat után azonnal műtétet végzünk.


A mellhártya-megvastagodás eltávolítása mellkasi feltárással

Nem gyógyuló, vagy nem kezelt mellűri vérgyülem esetén a tüdőt és a mellkasfalat belülről fedő mellhártya egy idő után megvastagodik, un. pleura callus képződik, mely akár több cm vastag is lehet; emiatt a tüdő részlegesen, vagy teljesen képtelen kitágulni, a mellkasfal mozgása korlátozódik. Ilyen esetben mellhártyakérget kiirtjuk.


Mellkascsövezés

A beavatkozást leggyakrabban mellűri vér, vagy levegőgyülem, illetve a kettő egyidejű fennállása miatt végezzük. A diagnózis felállítását röntgen vizsgálat segíti elő.


| 2

Web Design & Development Prowebshop