Legutóbbi cikkek

Bordatörés, zúzódás

2018. 01. 28

A mellkas zúzódása, nőknél az emlő bevérzése, bordatörések súlyosabb panaszokat okoznak, mint várnánk. Szerencsére az enyhébb mellkasfali sérülés gyakoribb, az alábbiakban ezekről lesz szó. A kezdetben semmiségnek vélt sérülés után a beteget fokozatosan kialakuló mellkasi panaszok viszik orvoshoz.

A bordatörés kezelése

2009. 01. 15

A mellkasfalat ért –általában – tompa erőbehatásra egy vagy több borda törhet, egy vagy több helyen. Az utóbbit ablakos bordatörésnek nevezzük, mely, ha nagyobb mellkasfal-részletre terjed ki, különösen nagy veszélyt jelent, mert a légzőmozgásokkal ellentétesen térve ki un. inga-légáramlást okoz, rövid idő alatt légzési elégtelenséghez vezetve.

A vastagbél varrata – részleges kimetszése

2009. 01. 15

Áthatoló, vagy tompa hasi sérülést követően, ha gyanú van bélsérülésre, erős hasi fájdalom, izomvédekezés a hasfalban előzetes röntgen és ultrahang vizsgálat után azonnal műtét végzendő.

A vékonybél sérülésének ellátása varrat vagy részleges kimetszés útján

2009. 01. 15

Tompa, vagy áthatoló hasi sérülést követően, ha gyanú van bélsérülésre – erős hasi fájdalom, izomvédekezés a hasfalban – előzetes röntgen és ultrahang vizsgálat után azonnal műtét végzendő.

Gyomorsérülés ellátása

2009. 01. 15

Leggyakrabban áthatoló, de tompa hasi sérüléseknél is sérülhet a gyomor, esetleg a trauma hatására a már meglévő – gyakran a sérült által ismert és kezelt - fekély is átszakadhat, kilyukadhat. A hasüregbe jutó gyomortartalom hashártyagyulladáshoz vezet, mely még ma is életveszélyes állapotnak tekinthető.

Lépsérülés ellátása

2009. 01. 15

Leggyakrabban a bal mellkasfélen az alsó bordák magasságában, vagy a has bal oldalának felső részén történt tompa, vagy áthatoló sérülés következtében sérülhet a lép is. A lépet finom tok veszi körül, melynek szakadása mindig vérzéshez vezet, melynek erőssége a lépsérülés nagyságától függ

Májsérülés

2009. 01. 15

A hasüreg felső részét érő tompa vagy áthatoló sérülés okozhat különböző nagyságú és mélységű repedéseket, szakadásokat a máj szövetében, mely vérzéssel jár. A nagyobb epeutak, vagy az epehólyag sérülése epefolyáshoz, az epevezetékbe kerülő vér pedig az epevezetéket elzárja és sárgaságot okoz.

A mellkas megnyitása

2009. 01. 15

Tompa, vagy áthatoló mellkasi sérülés következtében nagyfokú tüdővérzés és légáteresztés léphet fel. Mellkas röntgen, illetve CT vizsgálat után a mellüreg megnyitását külön erre szolgáló műszerekkel végzik.

Rekeszizom sérülés

2009. 01. 15

A baloldali rekeszizom szakadásán keresztül hasűri szervek türemkedhetnek részlegesen, vagy teljesen a bal mellüregbe. Ez az állapot nem csak a keringést és légzést rontja a szív és tüdő nyomatása által, hanem a mellüregbe került szervek vérellátásának zavarához is vezethet. A gyomor-, vagy bélfal elhal, ezen keresztül kórokozók, gyomor- vagy béltartalom jut a mellüregbe, mely életveszélyes gyulladás forrása.

Vérgyülem eltávolítása a mellkas feltárásával

2009. 01. 15

Tompa, vagy áthatoló mellkasi sérülés hatására mellűri vérgyülem alakulhat ki, mely nem kellő eredményességgel és kellő időben történt szívó-kezelés esetén megalvad, a tüdőt összenyomva légzési nehezítettséget okozhat.

1 |
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop