Áttörés a gerincvelő sérülés kezelésében?

Július 31-én a Miami Project kutatócsoport sajtókonferencián bejelentette, hogy az FDA (az Egyesült Államok Gyógyszerhatósága) engedélyezte egy új műtéti eljárás 1. fázisú emberen végzett vizsgálatát, melynek során heveny bénulásban szenvedő betegeknél az alsó végtag idegsejtjeit beültetik a gerincvelőbe, abban a reményben, hogy ott legalább egy kevés érzőképességet és mozgást helyreállítanak.

idegsejt beültetés, műtét, Gerincvelő sérülés | InforMed Hírek10   InforMed | Glanz, J.
A gerincvelő sérülése azért olyan súlyos, mert azonnal teljes mozgás- és érzéskieséssel járó, tartós állapot. A környéki idegek, melyek például a karhoz, vagy a lábhoz futva jeleket visznek át, a sérülés után képesek regenerálódni. Egy ujjsérüléskor átmetszett ideg megfelelően végzett idegvarrat után teljesen meg is gyógyulhat. A központi idegrendszer sérüléseinek azonban más a kimenetele. A sérült gerincvelő nem gyógyul meg.

Számos tényező befolyásolja a perifériás idegek regenerálódását, de a legfontosabbak az úgynevezett Schwann sejtek, melyek építő sejtek, segítenek az idegsejtek nyúlványainak myelin burkolatát újraépíteni. A myelin zsírtartalmú „szigetelőanyag”, mely az idegrostok nyúlványai veszik körül.

Néhány év óta a Miami Project kutatói Schwann sejteket ültettek be bénult kísérleti állatok alsó végtagjából a gerincvelő sérülés helyébe és megdöbbenve látták az eredményeket: sok esetben az állatok elveszett érző- és mozgásképessége 70%-ban helyreállt.

Az FDA most azt engedélyezte, hogy a kutatók Schwann sejteket ültessenek be emberekbe. A kutatók azt tervezik, hogy nyolc önként jelentkező friss sérültet keresnek, az alsó végtagok bénulásával járó háti szakaszon sérültek. A Schwann sejteket kiveszik az alsó végtagból, 26-40 napig tenyésztik Petri csészében, majd beültetik a gerincvelő sérült szakaszába. A betegeket legalább egy évig követik majd, hogy állapotuk javulását vagy az esetleges problémákat megfigyeljék.

Természetesen nincs kilökődési veszély, miután a saját Schwann sejtjeiket használják a transzplantációhoz, azonban nem lehet előre meghatározni kinél lesz sikeres az eljárás, kinél nem, és mi okozza a különbséget.

Az önkéntesek számára az egyetlen kockázat az, hogy a gerincvelősérült állapota javulni szokott, amikor a gerincvelő duzzanata csökken, és a műtét esetleg ezt a folyamatot megzavarhatja. Érthető, hogy sokan nem vállalják egy olyan eljárás kockázatát, amit emberen még soha nem próbáltak ki. Ellenben nem lehet egy-két évet várni a sérülés után, mert a sérülés után rendelkezésre álló időtartam rövid, később az eljárás már nem lehet sikeres. A kutatók természetesen minden előnyt és lehetséges kockázatot meg fognak beszélni az önkéntesekkel, mielőtt felveszik őket a kísérletbe.

A kutatók vezetője szerint bejelentésük legalább olyan fontos az orvostudományban, mint az ember Holdra lépése volt az űrkutatásban.
| gerincvelő sérülés, műtét, idegsejt beültetés
2012-08-13 10:15:28
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop