A hét nyakcsigolya

Mennyi mindent elárul az ember belső lényéről, harmóniájáról vagy éppen zaklatottságáról a testtartása. Ennek érdekes bizonyítéka a magyar nyelvben a tartás szó használata a lelki erő jellemzésére is. "Behúzott nyakkal" menekülünk, "felszegett fejjel" küzdünk, szembeszállunk.

A csodálatos emberi test egyik legérdekesebb területe a gerinc nyaki szakasza. Ennek a hét csigolyából álló területnek rendkívül fontos feladatai vannak: össze kell kapcsolni a három dimenzióban mozgó fejet a törzzsel, folyton alkalmazkodó, mozgó hídként, eközben az agyba futó vérkeringés zavartalanságát is biztosítani kell.

A csigolyák egymáshoz ízületekkel kapcsolódnak, közöttük "ütközésgátló" porckorongok vannak. A csigolyák védelmében fut a gerincvelő és lépnek ki a vállra, karra futó idegek is. Ennyi anatómiai tényt kell elmondanom ahhoz, hogy érthető legyen, mennyi mindennek kell jól működnie egy időben, hogy fájdalom nélkül mozgassuk a fejünket, beszéljünk, együnk stb.

Ennek a rendszernek akár parányi meghibásodása is zavarokat okozhat. Nem véletlen, hogy az 50 év felettiek 70 százaléka élete során valamilyen nyaki fájdalmat átélt. Testünk bármely egyéb ízületéhez hasonlóan a csigolyák közötti apró ízületek is elváltoznak, mészfelrakódások keletkeznek, amelyek következtében a mozgások fájdalmasak, korlátozottak lesznek.

A környéki izomzat görcsössé, merevvé válik, amely tovább fokozza a nyak fájdalmasságát, a fejbe, lapocka tájára is kisugározva. Ha a vérellátás is zavart szenved, akkor a fejfájás mellé kínzó szédülés, fülzúgás, akár látászavar is társulhat. Kialakulhat rendellenesség a csigolyákat elhagyó ideggyökök területén is, melynek következménye a vállban, karban jelentkező fájdalom, zsibbadás, gyengeség. A nyak egyirányú megterhelésével járó foglalkozásoknál (pl. festők, tapétázók, fodrászok, kozmetikusok, írógépen dolgozók) gyakrabban fordulnak elő a felsorolt panaszok. Miután a tompa fejfájástól kezdve a merev nyakon át a porckorongsérvig terjedhet a skála, érdemes odafigyelnünk és óvnunk ezt a fontos, delikát hidat. A panaszok értékelését és kezelését szakorvosra kell bízni, de a helyes ülés, gerinctartás és tornagyakorlatok elsajátításával részben megelőzhetjük, részben a baj megismétlődését akadályozhatjuk.

| Gerinc betegségek, Spinalis betegség, Gerinc betegség, fájdalom, csigolyák, gerinc
2002-07-29 10:54:46
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop